Chia seemneid kahtlustatakse Soomes vallandunud salmonellapuhangus

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chia seemned
Chia seemned Foto: SCANPIX

Helsingis on viimase paari nädala jooksul ökokaupluses Ruohonjuuri müüdavate chia seemnete söömise tagajärjel teatanud toidumürgitusest ligi 40 inimest, neist kaheteistkümnel on tuvastatud salmonellabakter.

Helsingi linna keskkonnaameti sõnul on ligi 40 inimest andnud märku toidumürgituse sümptomitest pärast ökokaupluse Ruohonjuuri Citykäytävä ja Kamppi poodidest ostetud chia seemnete söömist, vahendab Helsingin Sanomat. Valdav osa haigestunutest on pärit Helsingi piirkonnast, osa neist on ka haiglaravile suunatud.

Kaheteistkümnel inimesel, kes toidumürgituse üle kaebasid, tuvastati kahte erinevat liiki salmonellabakterit. Helsingi keskkonnaameti andmetel söödi Ruohonjuuris müüdavaid salmonelloosiga nakatunud chia seemneid ajavahemikus 1. kuni 3. juulini. Pärast seda Ruohonjuuri kauplustest chia seemneid ostnutel salmonellabakterit tuvastatud ei ole.

Helsingi keskkonnaamet on võtnud salmonella põhjustaja kindlaks tegemiseks proovid nii Ruohonjuuri kauplustes müüdavatest chia seemnetest, neist tehtud smuutidest kui ka teistest koostisosadest, mida smuutide tegemisel kasutati. Kuigi uuringud veel käivad, ei ole haiguse põhjustaja kohta täit selgust.

Siiski kahtlustab amet, et ootamatu haigusepuhangu taga on chia seemned, mis mingil viisil on puutunud kokku salmonellabakteriga. Yle andmetel on Ruohonjuuri kuni lõpliku haigusepõhjustaja selgumiseni oma kauplustes võtnud müügilt ära nii chia seemned kui ka smuutid, mille valmistamisel neid kasutati.

Igal aastal teatatakse Soomes 2000 kuni 3000 salmonelloosi haigestumise juhtumist. Vähem kui viiendikul juhtudel on tegemist kodumaist päritolu toiduainetega. Helsingis teatatakse ligi 300 haigusjuhtumist aastas, neist 6–10 protsendil juhtudel on haiguse põhjustaja kodumaist päritolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles