Uuring: arbuus alandab vererõhku

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Florida riikliku ülikooli teadlaste sõnul võib arbuusi söömisest olla palju abi prehüpertensiooni ehk südame-veresoonkonnahaigustele eelneva kõrgenenud vererõhuga võitlemisel.

Ülikooli abiprfessor Arturo Figueroa ja professor Bahram H. Arjmandi leidsid, et kui patsientidele anti kuue nädala jooksul igapäevaselt 6 grammi arbuusiekstraktist pärit L-tsitrulliini nimelist aminohapet,  parandas see arterite seisukorda ja alandas kõigil üheksal prehüpertensiooniga katsealusel (neljal mehel ja viiel postmenopausis naisel vanuses 51-57) vererõhku aordis, kirjutab Science Daily.

Figueroa sõnul näitas katse, et arbuusil on veresooni laiendav toime ning see võib ennetada prehüpertensiooni progresseerumist kõrgvererõhutõveks, mis on nii südame- kui ajurabanduse peamiseks riskifaktoriks.

Kuid miks just arbuus? Arbuus on Figueroa sõnul L-tsitrulliini kõige enam sisaldav looduslik alikas, L-tsitruliin on aga omakorda tihedalt seotud L-arginiiniga - aminohappega, mida läheb tarvis normaalse vererõhu reguleerimiseks olulise lämmastikoksiidi tootmiseks.

Nimelt muudab organism toidust saadava L-tsitrulliini L-arginiiniks. L-arginiini tarvitamine toidulisandina poleks aga Figueroa sõnul paljude kõrge vererõhuga täiskasvanute jaoks kasulik, kuna see võib põhjustada unisust, ebamugavust seedetraktis ja kõhulahtisust.

Arbuus seevastu on hästi talutav ning ka Florida ülikooli teadlaste katses osalenud ei teatanud mingitest kõrvaltoimetest. Lisaks L-tsitrulliini positiivsele toimele sisaldab arbuus ka A-, B6- ja C-vitamiini, kiudaineid, kaaliumit ja tugevat antioksüdanti lükopeeni.

Figueroa ütles, et L-tsitrulliini tarvitamine võib võimaldada vähendada vererõhku alandavate ravimite annust. «Veelgi parem, see võib takistada prehüpertensiooni kujunemist kõrgvererõhutõveks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles