Uuring: isaks saamine teeb mehed paksuks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Northwestern Medicine avaldas äsja oma värske uurimuse, millest selgub, et mehed võivad pärast lapse sündi juurde võtta kuni kaks kilo olenemata sellest, kas nad elavad lapsega koos või mitte.

Uuringu käigus jälgiti 20 aasta jooksul koguni 10 253 mehe kehakaalu, vahendab eurekalert.org. Leiti, et isal, kes elab oma järglase ühe katuse all, kerkib kehamassiindeks 2,6 protsenti ning mehel, kes elab lapsega eraldi, kerkib kehamassiindeks küll vähem, aga siiski tubli 2 protsenti. Kontrastselt tuli uuringust välja, et lasteta mehed hoopis kaotasid sama aja jooksul 0,6 kg. 

Tegemist on ühe esimese nii põhjaliku uuringuga, milles on luubi alla võetud laste saamise mõju mehe tervisele. Uuringu tulemused avaldatakse põhjalikumalt 21. juulil väljaandes American Journal of Men's Health

Varasemalt on teada, et abielu põhjustab kaalutõusu. Uuringus võeti arvesse ka teisi faktoreid, mis võiks mehe kaalu mõjutada - vanust, rassi, haridustaset, sissetulekut, igapäevast aktiivsust, telerivaatamisharjumusi ja suhteseisu. Nii selguski, et peale abieluga kaasneva kaalutõusu võib meest laste järel oodata veel rohkem lisakilosid. 

Doktor Craig Garfield avaldas kahetsust, et kerkiv kaal tõstab meestel südamehaiguste, diabeedi ja vähiriski. Kaalutõusu taga näevad teadlased aga elustiili ja söömisharjumuste muutust. 

«Lastega tuleb juurde palju uusi kohustusi ja enda eest hoolitsemiseks ei jää nii palju aega kui varem, mis puutub trenni tegemisse,» sõnas Garfield. «Perest saab prioriteet.»

Ka söömisharjumused muutuvad, sest lastega kodus on enamasti rohkem snäkke, küpsiseid ja jäätist. «Me kõik teame isasid, kes teevad oma laste taldrikud jääkidest puhtaks,» sõnas teadlane ja tunnistas, et tema enda nõrkuseks on juustupitsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles