Kuidas suhkrut süües kaalu langetada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hea teadmine magusasõpradele – kaalust alla võtmiseks ei pea tingimata magusatest asjadest loobuma. 

Paljud tervislikud puu- ja juurviljad sisaldavad suhkrut, aga need on ikka inimesele kasulikud. Samuti ei pruugi ühe väikese tordiviilu söömine kohe kaalulangetamist takistada. Toitumisspetsialist Georgie Fear annab Women's Health Magazine's nõu, kuidas on võimalik suhkrut süües kaalu langetada:

1) Eelista looduslikku suhkrut

Magusad toiduained erinevad selle poolest, mis liiki suhkrut need sisaldavad. Loodusliku suhkruga toiduained on paremad, sest need sisaldavad ka kasulikke toitaineid. Näiteks banaan võib sisaldada rohkem suhkrut kui sõõrik, aga see on ikkagi tervislikum, sest see sisaldab palju teisi häid toitaineid ning vähem kaloreid ja rasva. Loodusliku suhkruga söögid sisaldavad tavaliselt teisi toitaineid, näiteks kiudaineid, valku ja tervislikke rasvu.

2) Söö suhkrut koos kiudainete, valgu ja tervislike rasvadega

«Ma ütlen alati oma klientidele, et nad tasakaalustaksid süsivesikute ja suhkru tarbimist valgu, kiudainete ja/või tervislike rasvadega,» räägib Fear. Need toitained aeglustavad suhkru jõudmist vereringesse ehk veresuhkru tase ei kasva niivõrd hüppeliselt. See tähendab, et sa ei tunne ennast pool tundi hiljem halvasti ja nõrgana.

3) Söö suhkrurikkaid toite enne treeningut

Kuigi trenni tegemine ei õigusta enne ja pärast koogi söömist, siis trenn võib suhkru negatiivset mõju tunduvalt vähendada. Fear soovitab enne treeninguid süüa toite, mis sisaldavad süsivesikuid ja suhkrut, näiteks pastat või saia. Nendes sisalduv suhkur võib anda trenni jaoks rohkem energiat ja saad teha tõhusamalt trenni.

4) Ära tarbi suhkrut koos kohviga

See võib olla küll karm tõde, aga kohv ja suhkur ei ole väga hea kooslus. Kofeiin vähendab organismi võimet suhkrut töödelda. Seega ei tasu suhkrut panna kohvi sisse ega süüa kohvi kõrvale midagi magusat. Kanada teadlased selgitasid välja, et kui inimene joob tavalist kohvi ning sööb tunni või kahe pärast suhkrurikast toitu, siis veresuhkru tase tõuseb märgatavalt rohkem kui nendel, kes kohvi ei joo.

5) Söö palju kaneeli

Kui sööd küpsiseid või putru, siis sinna peale tasub panna veidi kaneeli, sest see tekitab parema enesetunde ja rahuldab magusavajadust pikemaks ajaks. Uuringud on näidanud, et kaneeli söömine igas toidus aitab vähendada veresuhkru taset. See aitab ka kaalu langetada, sest siis sul pole tahtmist rohkem süüa ja sul on väiksem magusaisu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles