Reproduktiivgeneetika kliinikus iVF Riga sündis esimene PGS-i järgne laps

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

23. juulil nägi ilmavalgust esimene laps peale aCGH meetodil tehtud preimplantsioonilist geneetilist sõeluuringut (PGS), mis teostati eelmisel aastal kliiniku iVF Riga geneetikalaboris. 

Lapse kromosoomide täiskomplekti uuriti embrüonaaltasandil PGSi abil aCGH (võrdleva genoomhübridisatsioon-mikrokiiptehnoloogia) meetodil. Tuginedes PGSi tulemustele, implanteeriti üks tervetest embrüotest edukalt emakaõõnde ja üheksa kuu pärast sündis patsiendil terve ja tugev laps. 

Preimplatsiooniline geneetiline sõeluuring (PGS) aitab leida rasestumiseks sobiva elujõulise embrüo ning võimaldab saada lapsi patsientidel, kelle viljatuse või raseduse katkemise põhjused on ebaselged.

Üks levinumaid viljatuse ja raseduse katkemise põhjusi on embrüote geneetiline ebakompetentsus. Erinevad ümberkorraldused kromosoomides, kromosoomi puudumine või vastupidi – liigne kromosoom komplektis – viib kõige sagedamini selleni, et tuvastanud «vea», tõrjub organism ise loote ära. Tulemusena rasedus kas ei saabu või katkeb spontaanselt juba varases faasis. Sõeluuring aCGH meetodil kunstliku viljastamise tsüklis võimaldab hinnata loote kromosoomide täiskomplekti, avastada kõrvalekalded normist ning valida emakaõõnde siirdamiseks välja elujõuline embrüo. aCGH meetodil põhinev sõeluuring võimaldab saada oma lapsi patsientidel ebaselge viljatuse, raseduse katkemise ja vanuselise faktoriga. Emakaõõnde siirdamiseks PGSi abil väljavalitud embrüod implanteeruvad ja arenevad edukalt, mis suurendab kauaoodatud lapse sündimise võimalusi.

Preimplantsioonilise geneetilise sõeluuring kliinikus iVF Riga sai võimalikuks 2014. aastal. Praegu on iVF Riga esimene ja ainus kliinik Baltimaades, mis teostab kromosoomide täiskomplekti analüüse patoloogia suhtes.

Viljatusravi ja reproduktiivgeneetika kliiniku iVF Riga doktor Violeta Fodina sõnas: «Kogu südamest õnnitleme meie patsiente terve lapse sünni puhul pärast esimest sõeluuringut kliinikus iVF Riga. Valgustagu emaduse ja isaduse rõõm teie kodu ning lapse naer helisegu, rõõmustades teid. Soovime, et ükski viljatuse diagnoosiga kokkupuutunud patsient ei kaotaks lootust sünnitada terve laps. Me oleme suutelised teid aitama, teie peate lihtsalt uskuma ja tegutsema.»

Viljatuse ravi ja kunstliku viljastamisega tegelev kliinik iVF Riga avati 2013. aastal. Kliinikus võtavad patsiente vastu pikaajalise staaži ja kõrge kvalifikatsiooniga Läti spetsialistid reproduktoloogia, geneetika ja embrüoloogia alal. Avamisest alates on spetsialistide abiga ilmale tulnud juba üle tuhande lapse. iVF Riga patsientide seas pole mitte ainult Läti kodanikud, vaid ka Rootsi, Norra, Soome, Taani, Leedu,  Inglismaa, Venemaa ja USA kodanikud. 

Kliinik on sertifitseeritud vastavalt Euroopa kvaliteedinõuetele, samuti on seal tehtud kättesaadavaks riigi finantseeritav kunstliku viljastamise programm. 2014. aastal omistas Läti tervishoiu ja majanduse assotsatsioon koos Läti kvaliteediametiga iVF Riga kliinikule meditsiiniettevõtete kvaliteediauhinna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles