Anoreksia juhatas kaaluka äriideeni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja Liisi Raidaru loodab, et tema keha arengut jälgiv programm suudab aidata sadadel inimestel soovitud tervislikku kaalu saavutada.
Ettevõtja Liisi Raidaru loodab, et tema keha arengut jälgiv programm suudab aidata sadadel inimestel soovitud tervislikku kaalu saavutada. Foto: Margus Ansu

Tartu ettevõte Kukerpall sai Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt 200 000 krooni, et luua arvutiprogramm, mis pakub inimesele soovitud kaalu jõudmiseks sarnast tuge nagu personaaltreener ja toitumisnõustaja.


Programmi loomise mõttele viis OÜ Kukerpall omaniku Liisi Raidaru enda läbielatud anoreksia. «Kaal on paljudele probleemiks – küll on see liiga väike, küll tervist kahjustavalt suur,» nentis Raidaru.

Praegu veel Tartu Ülikooli teadlaste abiga lihvi saav programm kannab esialgu kohmakat nime – keha arengu monitooringu programm. «Aga see teeb täpselt seda, mida nimi ütleb: toetab ning mõõdab keha arengut,» ütles Raidaru.

Inimene vs. arvuti

Inimene sisestab Raidaru selgitusel arvutisse oma kaalu, pikkuse, treenituse ja muud põhinäitajad, mille põhjal programm arvutab keha rasvaprotsendi, annab hinnangu inimese füüsilisele vormile, jagab soovitusi tervislikku kaalu jõudmiseks ning jälgib edaspidi järjekindlalt inimese arengut.

Spordiklubi Arctic Sport Club Tartu personaaltreenerite koordinaator Kaiu Guk nentis, et arvutiprogramm võib abiks olla neile inimestele, kes tahavad mingil põhjusel iseseisvalt soovitud kaalu saavutada.

«Aga ma olen veendunud, et inimese ja inimese koostöö annab paremaid tulemusi kui inimese ja arvuti koostöö,» ütles Guk ning põhjendas, et vähemalt praegu ei ole ükski arvuti veel nii tark, et suudaks inimese füüsilist ja vaimset eripära täielikult arvestada.

Raidaru nõustus, et arvuti ei saa kunagi inimest asendada, kuid ta rõhutas, et programm, mida tema firma koostöös teadlastega loob, püüab olla nii lähedal personaalnõustamisele, kui arvutiprogramm olla suudab.

«Kui sa pole just Madonna, ei ole su käsutuses pidevalt treenerit ja toitumisnõustajat, kuid arvutiprogramm saab siinkohal olla mingil määral alternatiiviks, mis pakub sellist tuge iga päev,» lisas ta.

Laiatarbekaup

Programm on mõeldud Raidaru meelest eelkõige inimestele, kel on sisemine soov oma füüsilist vormi parandada, kuid kellel jääb selleks teadmisi või motivatsiooni puudu. Väga äärmuslike kaaluprobleemide lahendamisel anoreksiat põdenud Raidaru arvuti abi ei soovita.

«Näiteks anorektik ei saa arugi, et tal on probleem. Mäletan, et mu pere oli murest hullumas, kuid mina ütlesin ikka, et pole mul viga midagi ja tegelege oma asjadega,» meenutab kümme aastat tagasi 45 kilo kaalunud Raidaru.

Anoreksiast päästis noore naise elukaaslase tugi ja uus motiveeriv hobi surfamine, millega polnud Raidaru meenutusel võimalik tegeleda, kui luude ümber oli vaid nahk. «Mõtlen vahel siiani õudusega, milliseks minu elu võinuks anoreksia tõttu kujuneda,» lisas praegu oma teist last ootav naine.

Arvutiprogramm, mille abil saab kaalu nii langetada kui tõsta, sõltuvalt inimese vajadustest, valmib Raidaru jutu järgi uue aasta alguses. Millise hinnaga see müüki läheb, ei osanud Raidaru veel öelda, kuid kinnitas, et see on laiatarbeprogramm ning selle hind jääb ka õhema rahakotiga inimesele taskukohaseks.
 

Veebikaamera mõõdab rasva

Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi teadlastel on pooleli katsetused, mille abil nad üritavad kindlaks teha, kas veebikaameraga on võimalik hinnata inimese mõõtmeid ning arvutada tema keha rasvaprotsenti.

«Esialgu oleme optimistid ja usume, et see on võimalik,» ütles tehnoloogiainstituudi professor Alvo Aabloo. Juhul, kui katsed kinnitavad, et veel toorevõitu idee on väärt edasiarendamist, kulub toote valmimiseni veel aega ja raha.

Kasutada saaks tarkvara samalaadsetes tervisliku kaalu saavutamise programmides, mida peagi pakub OÜ Kukerpall. Ka esimesi veebikaamera tarkvara katsetusi teeb ülikool just firmale Kukerpall antud innovatsioonitoetuse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles