«Pealtnägija» paljastas alternatiivravi jõuetuse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ETV saade «Pealtnägija» avalikustas juhtumi, kus vähihaigele imelist paranemist lubanud pH-dieet viis haigelt hulga raha, põhjustas talle asjatuid piinasid ning viis ta hauda arstide prognoositust hoopis varem.

Kuni mullu suveni oli ärimees Enn Sakarias (58) oma vanuse kohta täiesti terve ja töökas, kuid mullu oktoobris diagnoositi tal kolmanda astme kopsuvähk. Arstide kinnitusel oli jäänud mehel elada umbes aasta. Kuna prognoos oma lõplikkuses oli ehmatav, siis tegi mees pere üksmeelsel toel otsuse ning loobus täielikult tavalisest ravist ja hakkas otsima alternatiive, vahendas ERR Uudised.

Just siis nägi mees teles saatuslikku uudislõiku, milles lümfivähki põdenud naine rääkis, kuidas tal õnnestus hirmus haigus panna taanduma radikaalse pH-dieediga.

«Detsembris sain diagnoosi ja märtsi alguses palusin uued pildid. Seejärel teatasid arstid, et nad ei ole midagi sellist näinud, nad ei peaks üldse sellist asja võimalikuks – need kasvajad olid oma suurust kaotanud,» kinnitas Ingrid (32) telesaates.

Pisut varem oli eesti keeles ilmunud doktor Robert O. Youngi raamat «pH-ime», kus Ingridi juhtum on samuti üks paljudest imeparanemise näidetest. Ameeriklase loodud pH-dieet ehk organismi happelisust-aluselisust tasakaalus hoidev toitumine tähendab loobumist kõigest happelisest, näiteks lihast, piimast, kohvist, suhkrust, soolast ja alkoholist. Soositud on aga kõik aluseline nagu köögiviljad, idud, seemned, pähklid ja mõned puuviljad.

Sakariased võtsid Ingridiga ühendust ja vaid nädal pärast saadet olid nad Soomes tema soovitatud pH-spetsialisti Eric Gammalsi vastuvõtul.

Enn Sakariase lese Ulve sõnul ütles Gammals neile kohe, et kui teha seda radikaalset dieeti ja võtta InnerLighti tooted toetuseks veel juurde, siis paranetakse.

Gammals kinnitas «Pealtnägijale», et tema ei ole kunagi paranemist lubanud. «Ühelgi hetkel ei luba me mitte midagi! Seda ei saa lubada. See sõltub täiesti inimesest endast, mida ta teeb,» ütles Gammals.

Lese kinnitusel ütles aga Gammals neile kindlalt, et Enn saab terveks. "Et arstid üldse ei usugi pärast, et tal vähk oli," vahendas Ulve Sakarias Gammalsi väiteid.

«Pealtnägijaga» Tallinnas kohtunud Gammals ütles, et ta on pH-dieediga aidanud umbes 3000 inimest, sh vähihaigeid. «Need on lihtsalt sellised tõestisündinud lood, faktilised lood, mis on inimestega juhtunud. Aga see ei ole garantii, et see juhtub kõigiga. Seal on nii palju erinevaid tegureid,» tõdes Gammals.

Rohud, millest jutt käib, on tegelikult soomlasest abimehe soovitatud InnerLighti tooted, mis on ametlikult registreeritud toidulisandina. Neist segas Enn muuhulgas kokku paljukiidetud Rohejooki, mida pidi jooma alguses kolm, siis neli ja hiljem viis liitrit päevas.

InnerLighti tootenimekiri on tohutu ja hinnad soolased. Juba kolme esimese nädalaga ostis Enn 12 erinevat toidulisandit kokku üle 17 000 krooni eest.

«Pealtnägijat» konsulteerinud Eesti juhtivad toitumisteadlased ja vähiarstid Mihkel Zilmer, Ele Everaus ja Agu Lipping kinnitasid, et pH-dieedi kasulikkus pole millegagi tõestatud.

Ekspertide hinnangul on pigem vastupidi - halvemal juhul on raamatus «pH ime» toodud soovitused isegi tervele inimesele ohtlikud, rääkimata vähihaigetest.

«Parimal juhul ei tee midagi, situatsioon ei muutu, haigus kulgeb oma rada. Halvimal juhul kui inimene vastavaid muid energiaallikaid ei saa, siis see haigusekulg kiireneb,» tõdes Tallinna Arstide Liidu juhatuse liige Peeter Mardna.

Meeleheitel Sakariastele müüs Gammalsi soovitatud tooteid Argos Kracht. «Mina teda ei ravinud, mina ütlesin, et tegemist on võib-olla elustiilist tuleneva haigusega ja kui see on nii, siis oleks mõtet tegeleda oma elustiili ülevaatamisega,» ütles Kracht.

Kracht müüs Sakariasele iga nädal tuhandete kroonide eest InnerLighti tooteid, mis klient sai kätte Krachti firma Kermon kontorist Pirital.

Muljet, et tegu on pädeva asjaga, süvendasid Gammalsi tehtud verepildid. Lese sõnul kinnitas Gammals pidevalt, et muretsemiseks ei ole põhjust, sest tema näeb, et kõik toimib. «Ja tagantjärgi teame, et see oli suur vale. Tohutu vale,» nentis lesk.

«Pealtnägija» palus verepilte hinnata mitmel spetsialistil, kes leidsid, et need paberid sisaldasid lehekülgede kaupa ilusaid värvilisi pilte ja näiliselt meditsiinilist juttu, aga sisult oli see kõik tühi loba.

«Pealtnägija» tõdes, et Rahvusvaheline Mikroskoopia Assotsiatsioon, kuhu Gammals kuulub, on tegelikult mõnepäevane tasuline kursus USAs.

Enn Sakarias loobus pH-ravist tänavu 30. aprillil ning märkis oma päevikus, et pH-ime teda ei aita. «Kõik on kasvanud ja on ka juurde tulnud. Ja ongi kõik,» kirjutas Enn Sakarias.

Gammals ja Kracht väidavad, et Enn ei järginud täpselt dieeti, lootis liiga palju ainult toidulisanditele ja mõtles valesti ehk ei teinud tööd oma vaimse poolega.

«Inimesed peaksid ise vastutuse võtma. See, et püüad veeretada oma vastutuse kellegi teise inimese peale, siis see on väga vale,» kinnitas Gammals.

Viimase õlekõrrena sõitsid Sakariased Mehhikosse nn viimase lootuse kliinikusse, kuid Ennu jaoks oli liiga hilja ning ta suri.

Sama üksmeelselt kui perekond Sakariased pH-dieeti ja tooteid uskusid, pöördusid nad «Pealtnägija» poole, et inimesi hoiatada. Viimane piisk karikasse oli, kui juba kaks kuud surnud Ennu e-mailile tuli kutse Gammalsi järjekordsele koolitusele.

«Pealtnägija» tõdes, et ei pea palju kaevama, kui selgub, et tegu on võrkturustusskeemiga ja dieediguru on tegelikult InnerLighti toodete edasimüüja ning võrgustiku juht.

Eestis teenis Ennu pealt enim perekond Kracht, kes on tõeline pH-nduse maaletooja. Raamatu «pH ime», mis pool aastat oli Sakariaste peres piibli eest, andis välja Argose abikaasa Kersti Kracht, kelle kirjastus Stella Borealis üllitab järjest sarnast kraami.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles