Hüva nõu neile, keda piinab depressioon

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sind piinab depressioon, siis otsi kontakti oma sõpradega – teadlased on kindlaks teinud, et sõprade õnn võib olla nakkav ja leevendab teiste depressiooni.

Oletame, et oled vastupidises olukorras ja mõni sinu sõpradest kannatab depressiooni all. Ära pelga, et kurvameelne sõber võib ka sinu meeleolu rikkuda, hoopis vastupidi – Suurbritannia teadlased tegid kindlaks, et depressioon pole nakkav, kuid rõõm ja õnnetunne on, kirjutab Shape.com.

Teadlased leidsid, et depressiooni puhul ei pea abi sugugi kaugelt otsima, tuleb vaid oma telefonist mõne sõbra number üles leida ning temaga ühendust võtta. 

Manchesteri ja Warwicki ülikoolide teadlased uurisid 2000 USA keskkooliõpilase meeleolu, et välja selgitada, kuidas mõjutab ühe inimese tuju teise oma. Selgus, et kurvameelsus ja depressioon ei levi sugugi kergelt ühelt inimeselt teisele. Aga rõõmu ja õnnetunde puhul täheldati, et positiivsetel emotsioonidel on kombeks kergesti levida.

Uuringu autor dr Thomas House sõnas, et tegelikult pole see avastus eriti üllatav. «Me teame, et sotsiaalsed tegurid – näiteks üksinda elamine või lapsepõlves vägivalla kogemine – võivad mõjutada seda, kas inimene on depressiivne või mitte. Samuti on teada, et sotsiaalne tugi on äärmiselt oluline depressioonist vabanemiseks, näiteks on tähtis see, et sul oleks, kellega rääkida,» selgitas ta.

Kui eelnevad uuringud on näidanud, et ravimitest on abi umbes kolmandikule depressiooni põdevatest inimestest, siis kõnealune uuring näitas, et tugev sotsiaalne võrgustik tõstab depressioonist vabanemise tõenäosust lausa 50 protsenti võrra. House märkis, et see on väga oluline näitaja ja pealegi on sõpradega suhtlemine kõige odavam viis vaimsetest probleemidest vabanemiseks.

Uuringust ilmnes ka hea uudis neile, kelle lähedased põevad depressiooni. Depressioonis inimestega suhtlemine ja nende toetamine mõjub hästi nende lähedaste vaimsele ning füüsilisele tervisele. 2013. aastal USAs tehtud uuringust selgus, et 76 protsenti inimestest, kes olid hoolitsenud depressioonis lähedase eest, olid enda sõnul tänu sellele tugevama tervisega ja 78 protsenti inimestest sõnas, et nende endi stressitase vähenes märgatavalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles