Haapsalus avatakse selle kandi esimene rinnauuringute kabinet

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnavähk on kõige sagedasem pahaloomuline kasvaja naistel.
Rinnavähk on kõige sagedasem pahaloomuline kasvaja naistel. Foto: SCANPIX

Haapsalus Läänemaa haiglas avatakse 26. augustil statsionaarne mammograafiakabinet. Koostöös Põhja-Eesti Regionaalhaiglaga loodud rinnauuringute kabinet on esimene omataoline piirkonnas, mis hõlmab nii Lääne-, Hiiu- kui ka Saaremaad. Uus kabinet võimaldab Läänemaa rinnaprobleemidega naistele kiirema juurdepääsu uuringutele.

Kolmapäeval 26. augustil kell 12 algab aga Haapsalu Kultuurimaja rõdusaalis rinnatervise teabepäev. Rindade uuringutest ja rinnahaiguste ravist räägivad ning küsimustele vastavad dr Riina Kütner ja dr Maret Talk. Üritus on tasuta.

Rinnavähk on naiste kõige sagedasem pahaloomuline haigus. Euroopas on rinnavähk esimesel kohal surmapõhjusena naistel vanuses 35–59. Euroopa Liidu riikide naistel on elu jooksul risk haigestuda rinnavähki 1:8. Rinnavähi korral on otsustavalt tähtis jõuda ravile vähi varases staadiumis. Eesti Vähiregistri statistika järgi olid viie aasta pärast elus kõik naised, kellel diagnoositi rinnavähk I staadiumis aastatel 2005 kuni 2009.

Tänapäevaste tõenduspõhiste standardite kohaselt on rinnavähi varajasel diagnoosimisel ja õige raviviisi valimisel mammograafial väga oluline roll.

Rinnavähi varaseks avastamiseks ellukutsutud mammograafilised sõeluuringud aitavad märgatavalt vähendada suremust rinnavähki, erinevate maade statistika järgi 35–40 protsenti. Iga naine saab oma tervise heaks teha seda, et sõeluuringule tulla.

Sel aastal oodatakse rinnavähi mammograafilisele sõeluuringule naisi sünniaastatega 1953, 1954, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965. Sõeluuringu sünniaastate naised mammograafiaks saatekirja ei vaja.

Nooremad rinnakaebustega naised ja päriliku riskigrupi kuuluvad naised (perekonnas emal, õel või vanaemal on diagnoositud rinnavähk) saavad uuringule tulla perearsti, naistearsti või muu eriarsti saatekirjaga.

Rinnakabinet ootab ka vanemaid naisi, kes Eesti sõeluuringu sihtgrupist välja on jäänud, sest risk haigestuda jääb kõrgeks ka hiljem. Ilma rinnakaebusteta naistele on mammograafiline uuring näidustatud, kui naised jõuavad vanusesse, kus rinnavähki haigestumus hüppeliselt tõuseb.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla radioloogiakeskuses Tallinnas Mustamäel töötab juba kolmandat aastat rinnakabinet. Aastas avastatakse üksnes Regionaalhaigla rinnakabinetis 90–100 esmast rinnavähi juhtu, see on 15–17 protsenti kõigist Eesti esmajuhtudest.

2014. aastal külastas rinnakabinetti Regionaalhaiglas 3025 naist, nendest 2078 olid rinnavähi sõeluuringu sihtgrupist nooremad (alla 50aastased).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles