Suurim kuuldud mürahulk koguneb ööklubi külastajatel

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vastavalt Jaana Jokitulppo Soomes läbi viidud uuringule koguneb suurim ajaviitetegevustest kuuldud mürahulk diskoteekide ja muusikabaaride regulaarsetel külastajatel.

Neljapäevasel mürakonverentsil tutvustati Soomes Kuopio Ülikoolis õppinud Jokitulppo doktoritöö «Tööväline müra – allikad, kokkupuude ja mõju kuulmisele» tulemusi. Uuringu tulemustest selgub, et peale diskoteekide külastamise suurendab mürast tingitud kuulmiskao ohtu ka laskmine, ansamblis või orkestris mängimine, mürarikaste kodutööriistade kasutamine ja mootorspordivõistluste vaatamine.

Mürarikkale ajaviitele pühendatud tundide arvus on suur erinevus teismeliste ning täiskasvanute vahel. Noored pühendasid mürarikastele ajaviitetegevustele 15-16 tundi nädalas enam kui täiskasvanud. Peale 30. eluaastat lühenes mürarikastele tegevustele kulutatud aeg. Üldiselt oli teismeliste ja alla 30-aastaste noorte poolt vabal ajal mürarikastele tegevustele kulutatud tundide arv võrreldav 40-tunnise töönädalaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles