Kaheksa tavalist toitu, mida ei tohiks korduvalt soojendada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toidu soojendamine on igapäevaelu loomulik osa. Selleks, et toit ei läheks raisku, lastakse see enamasti mikrolaineahjus soojaks või tehakse ülejääkidest hoopis uus söök. Kahjuks on nii mõnegi tavalise toidu korduvsoojendamine tervisele kahjulik, eriti kui seda toitu on juba algusest valesti säilitatud.

Mirror reastab kaheksa toitu, mille vale säilitamise või korduvsoojendamine võib põhjustada toidumürgitust.

Seller, spinat, peet

Kuumus võib muuta nendes aedviljades olevad nitraadid mürgiseks ja soodustada korduvkuumutamisel vähi teket. Seetõttu tasub need viljad enne soojendamist toidust välja noppida. 

Seened

Üldiselt tuleks seened pärast valmistamist kohe ära süüa. Valgud võivad pärast lahtilõikamist kiiresti rikneda ja see ei tee kõhule head. 

Munad

Munapudru või keedumuna korduv kuumutamine suurendab mürgistuse riski, mis võib seedimisele halvasti mõjuda. 

Kartulid

Kui kartulid on jäetud sooja kätte seisma ja neid pole säilitamiseks asetatud külmikusse, võib soojus soodustada botuliini arengut. Et vältida soojendamisel tekkivaid probleeme, tuleks kartulijäägid pärast sööki kohe külmkappi panna.

Riis

Ka riisi puhul võib uuesti kuumutamine probleemseks osutuda siis, kui seda on valesti säilitatud. Küpsetamata riis võib sisaldada bakterieoseid, mis võivad põhjustada toidumürgitust. Küpsetamisel võivad eosed ellu jääda ja kui valmis riis jäetakse toatemperatuurile seisma, saavad need paljuneda ning võivad söömisel põhjustada oksendamist ja kõhulahtisust.

Kana

Kui küpsetatud kana jahutada ja uuesti kuumaks lasta, siis selle valgukompositsioon muutub. Tundliku seedimise korral võib see põhjustada probleeme, mistõttu tasub jälgida, et korduval kuumutamisel oleks liha põhjalikult läbi küpsetatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles