Konkurents ravimimüüjate vahel on Eestis väike

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Riigikogu sotsiaalkomisjoni tänasel avalikul arutelul ravimite kättesaadavusest patsientidele tõstatusid tõsiasjad, et ravimite hind Eestis on liiga kõrge, konkurents ravimimüüjate vahel on väike, ravimite kättesaadavus maapiirkondades on piiratud ja patsientide omaosalus ravimite väljaostmisel on võrreldes teiste euroliidu riikidega ülisuur.

Arutleti ka selle üle, kas retseptita ravimeid võiks müüa toidupoes, vahendas riigikogu pressiesindaja.

Patsientideesindajaile tegi muret uute ravimite aeglane jõudmine Eesti turule.

«Tänasel arutelul välja toodud omaosaluse määr 43 protsenti ravimite ostmisel on tõesti kõrge. Eriti valusalt puudutab see pensioni saajaid, kellel kulub ravimitele ebaproportsionaalselt suur osa oma sissetulekust. Doktor Raul-Allan Kiiveti hinnangul kulub retseptiravimeid kasutaval vanaduspensionäril omaosalusele ühe kuu pension aastas. Siin tasuks tõsiselt kaaluda riigipoolse riigieelarvest rahastatava toetuse sisseseadmist  lisaks haigekassa soodusravimite hüvitamise süsteemile,» ütles sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu.

Tänasel istungil ettekande pidanud Tartu Ülikooli tervishoiukorralduse professor Raul-Allan Kiivet väitis, et Eesti patsientide omaosalus 43 protsenti retseptiravimite eest tasumisel on Euroopa Liidu suurim. Ühe põhjusena tõi ta välja asjaolu, et paljud arstid kirjutavad patsientidele kalleid originaalravimeid ja ka kalleid geneerilisi ravimeid odavate asemel.

Kiiveti väitel oli retseptiravimite kogukäive 2009. aastal 2,37 miljardit krooni, millest haigekassa tasus 1,38 miljardit krooni ja patsientide omaosalus moodustas 990 miljonit krooni. Retseptiravimite kasutajatest 75 protsenti olid Kiiveti kinnitusel pensionärid, kes kulutavad aastas ühe kuu pensioni omaosaluse eest tasumisele.

Konkurentsiameti peadirektor  Märt Ots tõdes, et praegusel ajal domineerivad ravimiturul kaks ravimite turustamise ahelat, kelle kuulub kuni 90 protsenti kogu ravimite turust. Ots pidas vajalikus kehtivate turupiirangute vähendamist, konkurentsi suurendamist ja käsimüügis olevate ravimite müüki ka toidukauplustes. Viimast samas ei toetanud apteekide esindajad.

Tänasel istungil osalesid sotsiaalministeeriumi, ravimiameti, konkurentsiameti, Eesti Maaomavalitsuste Liidu, Eesti Linnade Liidu, arstide ja patsientide ning ravimite tootjate, hulgi- ja jaemüüjate organisatsioonide esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles