Airi Värnik: mustad tuuled meditsiinis

Airi Värnik
, Tallinna Ülikooli professor ja ERSI juhtivteadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Rootsi Vaimse Tervise ja Suitsidoloogia Instituudi  asutaja Airi Värnik.
Eesti-Rootsi Vaimse Tervise ja Suitsidoloogia Instituudi asutaja Airi Värnik. Foto: Peeter Langovits

Balti perearstide konverentsi kava rõõmustas – silmanähtav soov töötada parimal moel, eriti kui teada-tunda perearstide seltsi juhtfiguure ja kasvõi endagi perearsti. Kuid midagi olulist on puudu, on ahastamapanevalt puudu, ja see ei piirdu kaugeltki üksnes perearstidega, vaid esitab väljakutse (siia see kolesõna sobib) meie tänase arstiabi tulevikuvisioonile üldse.

Tahaks hüüda: hallo, meedikud, meie ilus arenev põhjamaiselt tasakaalukas ja alalhoidlik (liigagi karm täiendmeditsiini suhtes) arstindus ja õendus on möödas, Musta Mandri tuuled puhuvad sisse akendest ja ustest, enam ei ole võimalik mõtelda kategoorias «näita ust». Vaja on kohaneda.

Kui heita pilk haigestumuse ja surma põhjustele Aafrikas, siis peaks meid valvsaks tegema see, et kõige suurema osa võtavad enda alla nakkus- ja parasitaarsed haigused. Esikohal troonib AIDS, aga ka tuberkuloos, ebola, malaaria, kadunud ei ole ka pidalitõbi ja poliomüeliit. Eraldi märgitakse kõhulahtisusega kulgevaid seedetrakti haigusi ja kopsuhaigusi, WHO andmetel keskmisest enam on tapmisest ja kollektiivsest tapmisest tingitud surmasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles