Ravimiamet: MMS toodete kasutamine ravi eesmärgil tuleb kohe lõpetada

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MMSi näidised.
MMSi näidised. Foto: mmsperusalud.com
  • Ravimiameti kinnitusel ei ravi MMS tooted haigusi
  • Amet toonitab, et tervisemuredega tuleb pöörduda siiski arsti poole

Ravimiamet teatas oma kodulehel, et MMS toodete kasutamine ravi eesmärgil tuleb kohe lõpetada, sest MMS ei ravi haigusi.

Amet märkis, et kui MMSi kasutamise tagajärjel on tekkinud kõrvaltoimed, nagu halb enesetunne, oksendamine või kõhulahtisus, tuleb pöörduda kohe arsti juurde ja neist kaebustest rääkida.

Samuti toonitas amet, et MMS ei ravi haigusi ning tervisemuredega tuleb pöörduda ikkagi arsti poole, kes sobiva lahenduse leiab. «Tõsiste haiguste õigel ajal ravimata jätmine on samavõrra ohtlik kui teadmata toimega või mürgiste ainete manustamine,» lisas amet teates.

Ravimiametile teadaolevalt müüakse MMS nime all naatriumkloriti ja sidrunhappe vesilahuseid. Nende omavahelisel segamisel toimub keemiline reaktsioon, mille tulemusel tekib ühe ainena kloordioksiid.

Valesti kasutades ohtlik

Kloordioksiid on aine, millel on mikroobe hävitav toime ning mida kasutatakse valgendajana, kõvade pindade desinfitseerimiseks ja vee puhastamiseks tingimustes, kus puhta joogivee kättesaadavus on probleemiks. Oma olemuselt on kloordioksiid biotsiidina käsitletav aine.

Ravimiameti kinnitusel pole teaduslikult tõestatud andmeid, mis kinnitaksid, et kloordioksiid ravib mingeid haigusi. Toode ei ole ette nähtud ravimi või toidulisandina kasutamiseks ja on valesti kasutades ohtlik.

Suuremate koguste manustamisel võib kloordioksiid põhjustada seedetrakti, silmade ja hingamisteede ärritust, iiveldust, oksendamist ning kõhulahtisust. Kõrvaltoimetena on kirjeldatud ka vereloome kahjustusi ja neerupuudulikkust.

Mis on DMSO?

MMSi tooteid müüakse või soovitatakse kasutada koos DMSO ehk dimetüülsulfoksiidiga.   DMSO on ravimi toimeaine, mis on kasutusel paikse toimega valu leevendavates vahendites. USAs kasutatakse DMSO lahust kroonilise põiepõletiku raviks ning ei ole teada, et see aine raviks muid haigusi.

Dimetüülsulfoksiidi võib nahale manustatult tekitada sügelust, punetust ning põhjustada allergilisi reaktsioone. Sagedasema kõrvaltoimena mainitakse küüslaugu lõhnale sarnast hingeõhku ja naha lõhna.

DMSO suukaudsel manustamisel võivad tekkida iiveldus, oksendamine, seedetrakti häired, peavalu, uimasus, nägemishäired, hingamisraskus.

Loe veel:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles