Poolt ja vastu: kas trenn aitab kaalust alla võtta või mitte?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/ScanPix

Veedad tunde treenides, kuid kaalunumber püsib jonnakalt muutumatu? Äkki peaks üldse trenniga lõpparve tegema, kui sellest niikuinii kasu ei näi olevat? 

Uurisime asjatundjailt, miks osa inimesi ei suuda trennist hoolimata kilosid maha raputada. Milles asi, kas vales trennis või hoopis muus? Vestluses osalesid Jaak Mae suusakooli ja spordiklubi CFC treener Ave Ojasoon, endine tippsõudja, liikumis- ja sporditeaduste doktor Sille Vaiksaar ning Fitness Academy of Finland Eesti projektijuht ja personaaltreener Sven Idarand.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Poolt

Ave Ojasoon

+ Treening aitab kehakaalu langetamisele kindlasti kaasa, kuid füüsilist aktiivsust toetab õige toitumine. Organism on nagu auto, mille mootor lakkab töötamast, kui sellesse vale kütust tankida. Samuti tuleb jälgida, et kütusekogus vastaks mootori vajadustele. Muidu me lihtsalt ei jõua sihtkohani.

+ Tuleb valida õige treening. Kaalulangetaja eesmärki täidab kõige tõhusamini vastupidavus- ehk aeroobne treening, mille ajal püsib pulss suhteliselt rahulik ja keha töötab rasvapõletustsoonis. Sellist aeroobset treeningut peaks tegema vähemalt 40 minutit järjest, ja kui organism on koormusega harjunud, siis juba üks-kaks tundi ja kauemgi.

+ Varieeri treeninguid. Tihti teevad liikumisharrastajad vea, tegeledes aasta ringi ühe ja sama spordialaga, ning viivad end nii vaimse ja füüsilise kurnatuseni. Kaalulangetajale sobivad hästi jalgrattasõit, kepikõnd, ujumine, sörkjooks, suusatamine, pikad jalutuskäigud – kombineeri neid omavahel.

+ Kaalulangetusprotsess peab olema tervislik. Ette ja tagantjärele treenida ei saa. Kui trenn jääb mingil põhjusel vahele, siis järgmisel päeval topeltkoormusel liikuda pole tervislik.

Sille Vaiksaar

+ Kui läheme trenni, mitte ei jää koju diivanile istuma, kulutame me energiat, mitte ei söö seda endale sisse.  

+ Treeningu tulemusena kiireneb ainevahetus, mis omakorda aitab kehakaalu langetada.

+ Treenimisel areneb lihasmass. Tugevamad ja raskemad lihased kulutavad rohkem energiat kui treenimata ja nõrgad. Massi lisandumist ei peaks kartma, sest treenitud lihased annavad kehale kena kuju.

Sven Idarand

+ Treeningul on kaalulangetamises väga tähtis osa, kuid eesmärkide saavutamisel on olulised ka õige toitumine ja piisav puhkus.

+ Tasub seada realistlikud tähtajad ning neid pidevalt silmas pidada. Need motiveerivad.

+ Kindlasti on seatud eesmärgid paremini täidetavad, kui pead nõu sertifitseeritud (FAF, Trainer4You) personaaltreeneriga, kes arvestab sinu eripära ning paneb kokku õige treeningukava.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Vastu

Ave Ojasoon

– Sageli soovitakse vabaneda kindlasse kohta kogunenud rasvapolstrist. Rasvapõletus toimub ühtlaselt üle kogu keha, seega ei tasu loota, et rasvakiht mingist konkreetsest kehapiirkonnast ehk lokaalselt sulama hakkaks.

– Inimese tervis võib sportimisvõimalusi piirata. Näiteks ei tohiks ülekaalulised alustada sportimist koormavate jooksutreeningutega, mis teevad liiga hüppe-, põlve- ja puusaliigestele – vastasel juhul võib tagajärjeks olla hoopis vigastus.

– Mingi numbri saavutamine ei tohi saada sundmõtteks. Paljud satuvad hämmingusse, kui jõutreeningute tõttu kehamass mõneks ajaks suureneb. See tähendab aga, et rasvkude hakkab asenduma lihasmassiga ning keha vormi võtma. Inglise keeles öeldakse – be fit, not fat! (Ole terve, mitte paks.)

– Kehakaal ei lange, kui keskenduda valedele parameetritele. Olulisem kui läbitud kilomeetrid või tehtud sammud on jälgida, et treenitaks õiges pulsivahemikus. Esialgu võib treeningutel pulss kergesti liiga kiireks minna ning õiges, rasvapõletustsoonis püsida tundub  võimatu. Mõne aja möödudes lubab aga sama väike pulsisagedus liikuda kiirema tempoga ja pikema aja vältel.

Sille Vaiksaar

– Kõhnemad naisterahvad võivad treenima hakates kaalus hoopis juurde võtta. Kuid tasub mõelda, mis on olulisem, kas number, mida ainult sina tead, või välimus?

– Valesti süües kaal ei lange. Kui sinu menüü pole kuigi eeskujulik, tasub selles teha muudatusi tasapisi, nii et lõpuks kujuneks välja tervislik, puhas ja just sinu kehale sobiv toitumisviis, millest saab sinu elustiili lahutamatu osa.

– Treening, eriti värskes õhus, küll kulutab energiat, kuid samas võib ka isu kasvatada. Kui see isu rahuldada näiteks suhkru ja muude ebatervislike süsivesikutega, jääb oodatud kaalulangus tulemata.

– Treenides tegevalt, samal ajal söömist liigselt piirates, tekitad organismile stressi. Kui vähendad kaloraaži, on hea kahandada veidi ka treeningute mahtu, et vältida keha kurnamist. 

Sven Idarand

– Ei ole olemas kindlat loetelu kaalulangetustrennidest. Väiteid, et see või teine trenn kulutab kindla koguse kaloreid, ei tasu puhta kullana võtta. Tuleb leida endale sobiv treening.

– Ei tasu liigselt kaalunumbrile keskenduda, palju tähtsamad on treeningust saadavad positiivsed mõjud: tugevamad luud ja lihased, parem kehakoostis ja hea enesehinnang.

– Liigne stress ja vähene uni takistavad parema vormi saavutamist, ka hoolimata rohkest treenimisest.

Artikkel ilmus esmakordselt Tervis Plussis 2014. aasta mais. Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles