Apteekri nipid viirushaiguste vastu võitlemiseks

, Apotheka apteeker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka/Shutterstock

Pimedal ja külmal ajal arvatakse ekslikult, et peamiseks haigusetekitajaks on külmetus. Tegelikult on põhjuseks viirused – külmetuse tagajärjel organismi immuunsüsteem nõrgeneb ja nii on viirustel hea rünnata ja levida.

Immuunsüsteemi tugevana hoidmiseks tuleb õigesti toituda, elada tervislikult ja lugu pidada hügieenist. Immuunsüsteemi nõrgestavad stress, suitsetamine, tugev füüsiline koormus ja sage infektsioonide põdemine. Lapsed haigestuvad tihti just seetõttu, et nende immuunsüsteem ei ole veel lõplikult välja kujunenud.

Olulisemaid organeid immuunsuse tagamisel on soolestik, kus asub 70% immuunrakkudest. Valesti toitudes kahjustub soolestiku mikrofloora ning vohama hakkavad kahjulikud bakterid, parasiidid ja pärmseened. Soolte head mikrofloorat aitavad korras hoida probiootikumid, mida saame puu- ja köögiviljadest, küüslaugust, sibulast, porrust, hapukurgist, hapukapsast, keefirist ja jogurtist. Ka apteegis on lai pre- ja probiootikumide preparaatide valik, mille seast saab valida sobivaima.

Normaalse immuunsüsteemi toimimiseks on olulisel kohal veel antioksüdandid, C-, D- ja E-vitamiin, karotenoidid, tsink, seleen, ternespiim ja punane päevakübar. Apteekidest saab osta ka  komplekspreparaate.

D-vitamiini puuduse all kannatab kolmveerand Eesti elanikest, seetõttu on selle aastaringne tarvitamine eriti oluline. D-vitamiin aitab immuunsüsteemi taset hoida ning on seega paljude haiguste ennetamisel olulisel kohal.

Palavik kaitseb organismi

Külmetuse korral on tähtis sümptomite leevendamine. Eelkõige vajab organism rahu ja puhkust, samuti peab tarbima rohkesti vedelikku, näiteks ravimtaimeteesid. Omal kohal on ka immuunsüsteemi turgutamine, mis omakorda aitab kaasa organismi vastupanuvõime tugevdamisele. Kõrgendatud tähelepanu vajab gripiviirus, millega võib kaasneda mitmeid tõsiseid tüsistusi. Seega on soovitav kõigil, kellel on kõrgenenud risk raskekujuliste gripi tüsistuste tekkeks või kellel on suurem oht grippi nakatuda ning seda ka edasi kanda, ennast vaktsineerida. Täpsemat infot vaktsineerimise kohta leiab www.terviseamet.ee kodulehelt, perearstilt või apteekrilt.

Koduapteegis võiks olla greibiseemneekstrakti tilgad, millel on antimikroobsed omadused nii viiruste kui ka bakterite suhtes, samas tugevdab see ka immuunsüsteemi. Greibiseemneekstrakti tuleb alati tarvitada lahjendatud kujul ning enne manustamist apteekriga nõu pidada, sest mõne ravimiga see kokku ei sobi.

Nohu korral on hea abimees meresoolalahus, mis aitab taastada nina normaalse talitluse ja kergendab nina kaudu hingamist. Kui nina on kinni ja limaskest turses, peaks eelistama hüpertoonilist merevee lahust. Väikelaste jaoks, kes veel nuusata ei oska, võiks kodus olla Rhinomeri ninaaspiraator, millega on ninast hea sekreeti eemaldada.

Äge nohu möödub enamasti suuremate tüsistusteta ja vajab sümptomeid leevendavat lähenemist. Siiski ei tohi nohusse hoolimatult suhtuda, kuna see võib viia sinusiidi, otiidi või bronhiidi tekkele. Sinusiidi korral esineb survetunne ja valu põse ning otsmiku piirkonnas, mis suuremal määral avaldub kummardamisel. Nina kõrvalkoobastest tuleb mädane ninaeritis ja võib esineda palavikku. Otiit ehk keskkõrvapõletik esineb tüsistusena enim väikelastel. Sümptomiteks on peavalu, kõrvavalu, palavik, survetunne peas ja kuulmise langus, sest keskkõrv on täidetud mädaga. Kindlasti vajavad need seisundid perearsti poole pöördumist ja ilmselt ka ravi antibiootikumidega.

Kuiva ja kareda kurgu vaevuste leevendamiseks sobivad erinevad kurgukommid ja imemistabletid, mis pehmendavad ja niisutavad limaskesta. Köha korral on oluline tarbida palju vedelikku. Kinnise köhaga tasub kasutada abistavaid vahendeid röga lahtistamiseks, väikelastele, kes ei oska röga välja köhida, sobib rinnale määrimiseks hanerasvasalv. Samuti leevendab lapse enesetunnet kindlasti inhalaatori kasutamine, mis aitab niisutada limaskesti ning veeldada sekreeti.

Kui haigusega kaasneb palavik 38,5 kraadi ja rohkem, võib võtta palavikualandajat. Imikutele ja väikelastele sobivad nii küünlad kui ka siirup. Alla 38 kraadist palavikku ei ole alati vaja alandada, sest palavik on organismi kaitsereaktsioon haigusega võitlemisel.

Lihtsam on ennetada

Viirusliku kõhulahtisuse korral tuleks koju varuda diosmektiidi pulbreid, mis sobivad lastele, täiskasvanutele kui ka rasedatele, kuna toimivad ainult seedetraktis ega imendu verre. Paar tundi pärast pulbrite kasutamist tuleks tarbida piimhappebaktereid sisaldavaid preparaate, et taastada mikrofloora. Oluline on tarbida piisavalt vedelikku, et vältida organismis tekkivat vedelikupuudust. Apteegis on saadaval spetsiaalsed segud ka organismi veepuuduse taastamiseks – näiteks Hydral Plus – mis sisaldavad vajalikke mineraalaineid. Kui kõhulahtisus on kestnud mitu päeva ja sellega kaasneb nõrkus, on vajalik arsti juurde pöörduda.

Immuunsüsteemi nõrgenemisel lööb paljudel välja viirusnakkus Herpes simplex. Kellel see varem avaldunud, võiks sügisel juba ennetavalt teha kuuri punase päevakübaraga, et immuunsüsteemi turgutada. Apteegis on punane päevakübar saadaval nii tablettide, siirupi kui ka tilkadena. Kui huul hakkab juba pakitsema ja kihelema, oleks hea hoida käepärast ohatise tekkimist leevendavaid geele. Kui ohatis on olemas, saab abi ka ohatiseplaastrist. Haiguseid on lihtsam ennetada kui ravida! Seega – elage tervislikult ja turgutage immuunsüsteemi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles