Tasub teada: mida ortodont hammaste heaks teeb

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hammaste tervise kuu selgitab hambumuse ravi olulisust.
Hammaste tervise kuu selgitab hambumuse ravi olulisust. Foto: PantherMedia

Novembris toimuv iga-aastane Hammaste tervise kuu keskendub seekord hambumuse probleemide tutvustamisele, kuna enamikul esineb üksiku hamba asendi häire, raskematel juhtudel ka hambumuse funktsioonihäire, mida tänapäevase ortodontia abil on võimalik varajases faasis ravida.

Hammaste tervise kuu üks eestvedajaid, Kliinik 32 ortodont ja Eesti Ortodontide Seltsi president dr. Katri Herman märkis, et ligi 90 protsendil elanikkonnast võib esineda mõni hambaasendi häire. «Need ei ole ainult esteetilised mured, vaid ka funktsionaalsed mured, mis võivad väga olulisel määral mõjutada kogu hambakaart ja suu tervist tervikuna,» sõnas dr. Katri Herman.

Ta tõi näite, et kui üks hammas on puudu, hakkavad tühja koha täitmiseks oma kohalt nihkuma teised hambad, muutes ühe või mõlema hambakaare asendit. «Hambumuse probleemid võivad olla kas pärilikud või elu jooksul omandatud. «Näiteks võib hambaasendeid muuta pikaaegne pöidla või luti imemine, ravimata jäänud hambahaiguste tagajärjel tekkinud hamba või hammaste kaotus, ninahingamise takistus või trauma,» selgitas dr. Herman.

«Ortodondi külastuse võiks ette võtta kohe, kui on tekkinud kahtlus, et hambumusega pole kõik korras või kooli mineva lapsega, sest siis näeb ortodont ära nii juba suus olevate kui ka veel lõikuvate jäävhammaste olukorra,» märkis selgitas dr. Herman. Ta selgitas, et see annab võimaluse alustada hambumuse raviga õigeaegselt. Mõned hambumusanomaaliad on kergemini ravitavad just nooremas eas, kuna siis on võimalik muuta lõualuude asendit ka kirurgilise sekkumiseta.

Peale kasvuperioodi lõppu, täiskasvanu eas, ei pruugi enam olla võimalik vaid ortodontilise raviga kõiki hambumuse häireid ravida ja seetõttu on vajalik ka lõualuude kirurgia. «Vanusepiiri ortodondi külastamiseks ei ole, sageli tulevad omal initsiatiivil ortodondi visiidile teismelised, aga ka täiskasvanud, kuni pensionärideni välja. Oma hambamuredega tegelemiseks pole kunagi liiga hilja,» sõnas dr. Herman.

Hambumuse võimalikust probleemist võib anda märku see, kui lapse näos esineb asümmeetria, tal on raskusi tahke toidu närimisel või kui laps kipub hingama suu, mitte nina kaudu. Enamikku hambumusanomaaliad on oluline ravida juba lapseeas, sest ortodondilise raviga on võimalik suunata lõualuude kasvu ja arengut, vähendada hammastega seotud traumade ohtu, parandada hambumusele kahjulikke harjumusi, suunata jäävhammaste kasvamist sobivasse asendisse ja parandada huulte sulgu.

«Vähem oluline ei ole ka esteetiline pool – korras hambad tõstavad ka lapse enesehinnangut,» rääkis dr. Herman. Kuni 19-aastastel tasub hambumusanomaaliate diagnoosimise, esmaste uuringute ja raskemate diagnooside ravi eest Eesti Haigekassa.

Ortodontia on hambaravi haru, mis tegeleb hammaste ja lõualuude kasvu ning arengu kõrvalekallete tagajärjel tekkinud probleemide ennetamise, diagnoosimise ja raviga. Ortodontilise ravi eesmärk on tagada lõualuu ja hambakaare õige asend ning naeratuse esteetika.

Ortodontilist ravi on õigus teha ainult sellisel hambaarstil, kes on kantud Terviseameti tervishoiutöötajate registrisse ortodondina, olles läbinud lisaks hambaarstiõpingutele ka 3-aastase ortodontia residentuuri. Igal patsiendil on õigus valida endale sobiv ortodont. Usalduslik patsiendisuhe oma ortodondiga on oluline, sest ravi kestab tavaliselt kaua – keskmiselt kuuest kuust paari aastani.

Hammaste tervise kuu toimub tänavu juba seitsmendat aastat. Eesmärk on edendada Eesti inimeste teadlikkust suuõõne- ja hammaste tervisest ja rõhutada ennetuse tähtsust, pannes inimesi mõtlema oma suuhügieeniharjumustele – ennetada on lihtsam kui ravida. Hammaste tervise kuu toimub Kliinik 32 eestvedamisel koostöös Eesti Tervishoiu Muuseumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles