Kas toidukogused mõjutavad mao suurust?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See jäätis on liiga suur!
See jäätis on liiga suur! Foto: Vida Press

Söömisharjumuste muutmine on väga raske. Öeldakse, et uue harjumuse kinnistumiseks tuleb sellega teadlikult tegeleda umbes 30 päeva. Sama kehtib ka toidu puhul - kui sul õnnestub viis nädalat süüa väiksemaid portsjoneid, on see hiljem juba tunduvalt kergem, sest muutub loomulikuks.

Ühelt poolt on see psühholoogiline - tekib harjumus korraga vähem süüa - ning teiselt poolt füüsiline - magu ei veni ühe toidukorraga nii palju kui varem ja täiskõhutunne tekib kiiremini, kirjutab Greatist.

Gastroenteroloog Rebekah Gross ütleb, et magu võib võrrelda lihasega. Kui sinna pressitakse kolm korda päevas suur kogus toitu, muutub see elastsemaks. Samuti nagu biitseps kasvab, kui seda kolm korda päevas treenida. Kui nüüd toimida vastupidiselt ja süüa sagedamini, aga korraga vähem, siis väheneb ka mao venimisvõime. Niisiis tuleks umbes poolteist kuud järjepidevalt süüa ühe toidukorra ajal vähem sööki, et kõht saaks kiiremini täis ja ülesöömine ei oleks enam harjumuspärane. 

Loomulikult tuleb arvestada, et söögiisu ja täiskõhutunnet mõjutavad ka teised tegurid nagu hormonaalsed muutused, psühholoogilised faktorid ja kõhus asuvate närvide tundlikkus, kuid kõigist neist on mao venivust endal kõige lihtsam mõjutada. 

Kuidas seda tervislikult teha?

Väikeste portsjonite söömise kasuks räägib ka see, et nii on kergem hoida veresuhkrutaset ühtlasena ja hoida ära suuremat energia langust. Küsimusi tekitab aga kindlasti mõiste «väike portsjon», sest iga inimene kujutab seda ette omamoodi. 

Söögi kogus oleneb iga inimese konkreetsetest vajadustest, sealhulgas ka sellest, mida sulle tegelikult süüa meeldib. Üldiselt võid aga aimu saada järgnevast plaanist: hommikusöögiks puuviljasmuuti või marjadega kaerahelbepuder ja kaks tundi hiljem vahepala puuviljast ja maapähklivõist. Lõunaks söö näiteks kana salati või riisiga ja paar tundi hiljem vahepalaks pähkleid või jogurtit. Õhtusöögiks sobib hästi kala aedviljadega. 

Esmalt võib jääda mulje, et kõike seda on väga palju. Tegelikult ei ole vaja karta, et vahepalad rikuks isu, kui sa ei söö korraga rohkem kui kaks väikest peotäit. Juhul, kui sa sööd korraga rohkem, hakkab magu taas kiiresti rohkem venima, ning täiskõhutundeks tuleb ikka rohkem süüa. 

Kuigi teadlased pole siiani ühel nõul, kas väikeste portsjonite söömine kiirendab ainevahetust ja aitab seega kaalu langetada, on see siiski hea nõu kõigile, kes tahaks tervislikumalt toituda. Kui sinagi oled üks neist, kes tunneb head sööki nautides, et kõht on nagu põhjatu kaev, on söögikoguste vähendamine väärt proovimist. Paraku tuleb tulemuste nägemiseks olla väga järjepidev ja tugeva enesedistsipliiniga. 

Võrdluseks: portsjoni suurus loeb. Foto:
Võrdluseks: portsjoni suurus loeb. Foto: Foto: Vida Press
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles