Kuidas kaitsta silmi kuiva õhu ja külma tuule eest?

, Apotheka apteeker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock / Apotheka

Pikalt arvutite või muude ekraanide vaatamine, harv pilgutamine, keskküte ja siseruumide kuiv õhk muudavad silmad kuivaks. Kui aga puhub ka külm tuul, lendleb tolm või peegeldub lumelt ere valgus, võivad silmad kergesti valusaks muutuda, hakata sügelema, punetama ja vett jooksma. Apotheka apteeker Kerli Valge annab nõu, kuidas silmade eest talveperioodil hoolt kanda.

Silmapõletikud on viiruslikud, bakteriaalsed või seentest põhjustatud ning need on väga tihti tingitud kuivadest silmadest, mis loovad haiguse tekkeks soodsa pinnase. Kuigi silmad on üliolulised, kipume sageli võtma head nägemist iseenesestmõistetavalt. Aga ka silmad vajavad aastaringselt hoolt ja kaitset. Lisaks kuivale õhule, külmale tuulele, tolmule ja eredale valgusele koormab silmade ainevahetust ka ebatervislik toitumine, alkohol, nikotiin ja liiga vähene uni, aga ka allergiad. Silma ainevahetuse soodustamiseks tuleb neid kõiki tegureid vältida.

Apteegis on arvukalt seespidiselt manustatavaid tooteid, mis on spetsiaalselt loodud silmade kaitsmiseks. Kindlasti on silmade tugevdamisel abi mustikatest ja neist saadud toodetest – näiteks Blue Berry, Visionace või Tervisepüramiid Visiogen tablettidest. On tõestatud, et mustikad sisaldavad aineid, mis toetavad nägemist pimedas ja hämaras, mistõttu on mustikatablettide tarvitamine soovitatav kõigil, kes loevad palju, juhivad autot või töötavad arvutiga.

Silmade kaitsmisel on väga tähtis roll ka luteiinil, mis paikneb silma võrkkestas nägemisrakkude vahel. Luteiin neelab kahjuliku kiirguse, hoides seega silmi erinevate kahjustuste eest. Organism ise luteiini ei tooda ja toiduga seda piisavalt ei saa, seega on mõistlik seda juurde manustada. Arvutikasutajatel, aga ka soojale maale või päikeselisele suusamäele sõitjatel on seega eriti soovitatav valida endale just suurema luteiinisisaldusega tooted nagu Ocutein Retin Luteiin, Lutax Amd Plus Caps, Vitavision Forte, Doppelherz Aktiv Augen Vital või Ocutein Brillant Vital kapslid.

Mustika ja luteiini kõrval on veel aineid, mis aitavad hoida silmade tervist ja parandada juba tekkinud kergemaid vaevusi, näiteks zeaksantiini, tsinki ja seleeni, B-grupi vitamiine ja oomega-3 rasvhappeid.

Prillid ja mütsid

Nii ereda valguse kui tuule ja tolmu eest tuleb silmi kaitsta kvaliteetsete päikeseprillidega, mis pakuvad 99-100% UV-kaitset, samas peab meeles pidama, et liigne päikeseprillide kandmine rikub loomulikku kohastumisvõimet ja muudab silmad valgustundlikuks.

Silm on kohastunud valgusele reageerima loomulikul moel. Sõltuvalt valguse tugevusest muutub pupilli suurus, mis reguleerib silma langeva valguse hulka. Vahel võiks ereda päikese korral päikeseprillide asemel kasutada nokaga talvemütsi või kübarat, mis pakuvad piisavat kaitset otsese päikesekiirguse eest. Teatud annus UV-kiirgust on ka silmadele vajalik.

Küll aga peaks päikeseprille kasutama suusatades ning siis, kui tarvitatakse ravimeid, mis põhjustavad valgustundlikkust – sellised on näiteks teatud rahustid, rasestumisvastased vahendid, aga ka osad antibiootikumid.

Meeles tuleb pidada, et ka laste ja eakate silmad vajavad kaitset. Kodu- ja aiatöid tehes – näiteks puid lõhkudes või jõulupuud tuppa või toast ära viies – on mõttekas kasutada kaitseprille. Nimelt saavad paljud silmavigastused alguse just töö käigus silma läinud võõrkehast.

Ka läätsede kandmine või mõnede ravimite tarvitamine võib soodustada põletiku teket. Nii tuleb hoida läätsed alati puhtana ja anda iganädalaselt silmadele puhkepäevi, niisutada oma silmi ja pilgutada sagedasti. Kindlasti tuleb silmadele kasuks aeg-ajalt veerandtunniste puhkuste andmine. Meeles tuleb ka pidada, et läätsed ei oleks liiga pikalt järjest silmas ning jälgima peab ka läätse säilivusaega.

Niisutavad tilgad ja silmasprei

Kui silmad on sellegipoolest väsinud ja kipitavad, tuleks neid vastavalt vajadusele niisutada. Niisutavad tilgad aitavad silmi rahustada ka siis, kui tundide kaupa arvuti taga istumine on vältimatu. Selleks sobivad näiteks Apropos 24h Aprospin Premium silmatilgad – need on ökonoomsed tagasikeeratava korgiga ampullid, mida on mugav ööpäeva jooksul kasutada.

Samuti on apteekides hulgaliselt teisi silmatilku, mida ostetakse just silmade kuivustunde, väsimuse, võõrkeha aga ka vesiste silmade korral. Selleks sobivad hästi näiteks Sensivit, Optive, Cationorm, Navi Vision ja Optrex silmatilgad. Neile, kellele on tilkade silma saamine ebameeldiv protseduur, on apteegi tootevalikus ka uudne väsinud silmadele mõeldud Optrex Actimist silmasprei, mida pole vaja silma tilgutada, sest seda pihustatakse suletud silmalaugudele. Toode ei aja meiki laiali ja sisaldab umbes 100 pihustust  ning peale esmast avamist saab seda kasutada kuni 6 kuud. Kõikide silmatilkade puhul tuleb alati jälgida seda, kui kaua on toode avatuna kasutamiseks kõlbulik.

Allergikutele rahustavad tilgad

Omaette probleem on silmaallergiad, mis võivad tekkida eraldiseisvalt või koos allergilise nohu või mõne naha allergilise reaktsiooniga. Silmad võivad punetada, sügeleda, joosta vett ning olla valgustundlikumad. Kuidas aga aru saada, kas tegu on silmapõletiku või allergiaga? Erinevus on selles, et allergia esineb tavaliselt mõlemas silmas korraga, põletik algab aga tihtipeale ühest ja liigub seejärel edasi ka teise silma.  Allergilistele silmadele pakub lühiajalist leevendust külm kompress. Kui silm on väga ärritunud, tasub enne arsti juurde minekut küsida apteegist allergiavastaseid preparaate, mis leevendavad sümptomeid. Silmatilkadest sobivad allergilistele silmadele näiteks rahustavad, puhastavad ja silmi niisutavad Ocuflash või Navi Vision Irritated Eye silmatilgad.  

Silmade tervist on oluline regulaarselt kontrollida. Eriti peaks seda meeles pidama pärast 40ndat eluaastast, päriliku eelsoodumuse või nägemisprobleemide korral ka varem. Kuna silmapreparaate on palju erinevaid, tasub neid valides kindlasti konsulteerida ka apteekri või oma silmaarstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles