Suguhaigust saab valutult diagnoosida DNA abil

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DNA testimine.
DNA testimine. Foto: SCANPIX

Tulenevalt vajadusest suguhaiguste diagnostika inimestele võimalikult kättesaadavaks teha pakutakse Eestis teenust, mille alusel testitakse nakatumist suguhaigustesse koduse DNA-testi abil.


Teenuse pakkujaks on Quattromed HTI Laborid, testid on välja töötatud aga koostöös Tartu Ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi teadlastega.

Sisuliselt tähendab uudne teenus seda, et inimene, külastades kodulehte www.testikodus.ee, saab tellida endale diskreetselt suguhaiguste DNA testimiseks proovivõtukomplekti, proove analüüsitakse aga laboris.

Sel viisil on võimalik kontrollida end herpesviiruse, klamüdioosi, gonorröa ehk tripperi, mükoplasma ning trihhomonoosi suhtes.

«Haigustekitajate avastamine DNA-testiga on nüüdseks tavapärane ja usaldusväärne meetod. Pärilikkuseaine testimine teeb võimalikuks proovide saatmise laborisse tavatingimustel, kuna DNA ei hävine transpordi käigus. Posti teel saadetud proovid analüüsitakse Quattromed HTI molekulaarbioloogia laboris,» selgitas ettevõtte turundusjuht Gerly Kedelauk.

Testimiseks võtab patsient endalt proovi vastavalt juhendile (mees hommikuse esmasjoauriini, naine kuiva vatipulgaga tupeproovi), saadab selle laborisse ning saab veebikeskkonna kaudu vastuse kaks päeva pärast proovide laekumist laborisse.

Vastused kuvatakse kasutajaparoolide alusel veebikeskkonda turvaliselt sisse logides. See tagab kogu protsessi konfidentsiaalsuse. Haiguse leidmisel antakse patsiendile soovitused arsti poole pöördumiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles