Kolmandik naistest põeb ägedat või kroonilist põiepõletikku

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tsüstiit ehk põie limaskesta bakteriaalne põletik on paljude naiste sagedane probleem - tervelt 35 protsenti naistest põeb seejuures haiguse ägedat või kroonilist vormi, kirjutab ajakiri Tervis Pluss novembrinumbris.
 

Kuigi peamiselt seostatakse probleemi teket külmetusega, siis tegelikult see vaid äratab nakkuse, mis on tunduvalt varem kusepõide sattunud.

Tsüstiidil võib olla mitmeid esilekutsujaid: pikaajaline istuv asend, kitsas riietus, sage kõhukinnisus, teravamaitseline toit, alkohol ja kofeiin; uroloogilised, günekoloogilised ja sugulisel teel levivad põletikud, eriti haiguste ägenemise staadiumis; väliste suguelundite vale või ebaregulaarne hügieen ning ka tampoonide või sidemete õigel ajal vahetamata jätmine.

Samuti võib põletikku põhjustada häiritud urineerimisrežiim - tualetis peaks käima 5-7 korda päevas, vastasel korral võib nakkus kergesti kusepõide sattuda.

Tsüstiidi tunnusteks on sage ja tugev urineerimistung nii päeval kui ka öösel, samaaegselt väikesed uriini kogused ja valulik urineerimine, millega võib kaasneda ka tilk verd. Samuti valu vaagna piirkonnas, naistel vahel ka vagiina ja anuse piirkonnas, meestel kusiti, munandite ja vaheliha piirkonnas; lisaks valu seksuaalvahekorra ajal.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles