Tubakaseaduse muutused toovad pilthoiatused ja kaotavad lisandid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine häirib kogu organismi toimimist.
Suitsetamine häirib kogu organismi toimimist. Foto: SCANPIX

Tänasel riigikogu täiskogu istungil on esimesel lugemisel tubakaseaduse muutmise seaduse eelnõu, millega karmistuvad tubakatoodete märgistamise nõuded ning pakendil hakatakse esitama pilthoiatusi.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul on tubakaseaduse muutmise eesmärk kaitsta inimeste tervist, teavitada tarbijaid suitsetamisega kaasnevatest ohtudest ning vähendada tubakatoodete atraktiivsust, teatas sotsiaalministeerium. 

«Eelnõuga astume järgmise sammu Eesti tubakapoliitikas, suurendades tervisehoiatuste osakaalu ning nähtavust tubakatoodete pakenditel. Samuti keelatakse kõiksugu lisandid, mis teevad suitsetamise meeldivamaks,» kommenteeris Ossinovski. Minister lisas, et 2014. aasta andmetel on igapäevasuitsetajate osakaal Eesti elanikkonnast 22,1 protsenti ning eesmärgiks on seadnud suitsetajate osakaalu vähendamise 18 protsendini aastaks 2020.

Eelnõuga kavandatud muudatused aitavad tema sõnul seda eesmärki täita, vähendades tubakatoodete tarbimisest tingitud tervisekahjusid.

Eelnõu keelab tubakatoodetes lisandina ka vitamiinide, kofeiini või tauriini ning muude stimulaatorite kasutamise. Samuti ei tohi tulevikus kasutada aineid, mis annavad tubakasuitsule meeldiva värvuse, ning ained, mis hõlbustavad nikotiini omastamist. Tubakatoodete filtrid, paberid, pakendid või kapslid ei tohi edaspidi sisaldada maitse- ja lõhnaaineid, tubakat ega nikotiini.

Uute pilthoiatuste kasutamine on kohustuslik sigarettide ja suitsetamistubaka, sealhulgas vesipiibu tubaka pakenditel.

Nõuded tubakatoodete pakenditele hakkavad kehtima 20. maist 2016.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles