Kuus harjumust, mis mõjutavad su eluiga

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on välja töötanud uue «elustiili punktisumma», mis võib ennustada sinu eluiga. Selle aluseks on võetud erinevad halvad harjumused.

Meie erinevad elustiiliharjumused mõjutavad otseselt meie tervist, kirjutab Time. Halvad harjumused põhjustavad vähki ja südameveresoonkonna haigusi, mis tähendab, et sageli on need ennetatavad.

Austraalia teadlased jälgisid kuue aasta jooksul ligi veerandit miljonit inimest ning avaldasid hiljaaegu oma uuringu tulemused. Põhilised faktorid, mille alusel inimesi ja nende tervislikku seisundit hinnati, olid suitsetamine, alkoholitarbimine, dieet, füüsiline aktiivsus, istumisharjumused ja uni.

Kuut faktorit kokku liites tõdesid teadlased, et mida kõrgem tulemus, seda suurem oli ka surmarisk. Huvitavate avastuste hulka kuulus muster, et vähesest unest rohkem mõjutab eluea pikkust hoopis pikemalt magamine. Põhjus on teadmata, kuid uurijad oletavad, et siin võib olla põhjuslik seos: suurem unevajadus näitab harilikult, et organismil on mingi muu mure, olgu selleks depressioon või mõni muu haigus, mis väsimust põhjustab.

Samuti ei mõjuta eluiga pikalt ühel kohal istumine, aga kui sellega liita füüsiliselt eriti mitte aktiivne olemine, on efekt märgatav. «See võib viidata, et pikalt istumine on eriti kahjulik just neile inimestele, kes ei ole füüsiliselt aktiivsed,» kirjutavad teadlased.

Niisiis, kontorirotid – püsti ja liigutama!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles