Kas jõulupuuga võivad tuppa sattuda puugid?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulupuu
Jõulupuu Foto: Henn Soodla/Pärnu Postimees

Tänavune detsember on olnud tavatult soe, mistõttu avaldas New Yorgi terviseamet hoiatuse, et jõulukuusega võivad tuppa sattuda ka ohtlikke viirusi kandvad puugid, kes pole veel talveunne jäänud. Eesti Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul on see oht aga väga väike.

«Üks levinumaid müüte on, et puugid varitsevad meid puu otsas ja kukutavad end sealt ohvritele kraevahele,» sõnab Saluri. «Tegelikult ei istu puugid puu otsas ega oota üleval oma ohvrit. Nad elutsevad metsa- ja rohumaadel, rohukõrtel. Kui rääkida kuusepuust ja puugist, siis teoreetiline võimalus jääb, et metsast toodud kuusk on madalate okstega, mis olid vahetult kõrges rohus, aga see jääb ikkagi teoreetiliseks võimaluseks.»

Kuigi tõenäosus selleks on väike, võivad puuga tuppa sattuda puuk-entsefaliiti ja puukborrelioosi ehk Lyme’i tõbe levitavad puugid, aga ka ämblikud ja teised putukad.

«Selle ennetamiseks võiks kuusk seista enne tuppa toomist mõni aeg väljas, seejärel võiks teda korralikult raputada ja alles seejärel tuppa tuua,» soovitab Saluri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles