Risk, mis kaasneb vähese magamisega

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljutisest uuringust selgus, et öösiti liiga vähe magavatel inimestel võib olla suurem risk rasvuda. 

Alabama ülikooli teadlased uurisid 28 150 täiskasvanud ameeriklase vastatud küsimustikke, mida nad olid täitnud aastatel 2006 kuni 2008, kirjutab newsmax.com.

Uurijad analüüsisid, kui kaua aega kulus vastajatel ainult söömisel või koos muu tegevusega ette võetud einestamisele. Teadlased jälgisid ka seda, kui mitu tundi inimene öösel magas.

«Söömine koos muu tegevusega» tähendas uuringu kontekstis näiteks telerivaatamise ajal söömist. Samuti arvestasid teadlased ka sellega, kui inimene tegeles millegagi ja tarbis samal ajal veest erinevaid jooke, näiteks suhkrurikkaid karastusjooke.

Teadlased jõudsid järeldusele, et inimesed, kes magavad öösel alla seitsme tunni, tegelesid päevas 8,7 minutit rohkem mingi muu tegevuse ajal söömisega kui need inimesed, kes magasid seitse kuni kaheksa tundi. Samuti selgus, et nad jõid tööpäevadel 28,6 minuti võrra rohkem suhkrurikkaid jooke ning nädalavahetustel lausa 31,28 minuti võrra enam kui seitse kuni kaheksa tundi magavad inimesed.  

Uurimuse üks autoreid Gabriel S. Tajeu tõdes teadustöö tulemuste põhjal, et liigset kaalutõusu ja lühikest ööund ei saa seostada vaid muu tegevuse ajal söömisega, vaid ka suhkrurikaste jookide tarbimisega. «See näitab teed potentsiaalse seose poole, mille järgi on seos liialt lühikese une, muude tegevustega samal ajal söömise ja selle tõttu ka suureneva rasvumisriski vahel,» rääkis teadlane ja lisas, et teemat tuleks kindlasti edasi uurida.

Uuringutulemused avaldati ajakirjas American Journal of Health Promotion

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles