Meil kõigil on üleloomulikke võimeid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meil kõigil on üleloomulikke võimeid?
Meil kõigil on üleloomulikke võimeid? Foto: SCANPIX

USA New Yorgi Cornelli ülikooli uuring näitas, et inimestel on võime näha tulevikku ning mõjutada asju enne, kui need juhtuvad.

Professor Daryl Bem tegi üheksa katset, milles osales üle 1000 vabatahtliku, kirjutab The Telegraph.

Ühes katses anti katsealustele nimekiri sõnadest, mis neil tuli meelde jätta. Katses osalenutele öeldi, et hiljem kontrollitakse, kas neil on need meeles.

Hilisem katse näitas, et osa sõnu jäi katsealustele paremini meelde. Need sõnad olid just need, mida katse läbiviijad olid otsustanud küsida.

Teises katses näidati katsealustele kahte arvutis olevat pilti, mis samas olid  kinni kaetud. Katsealused pidid tunde järgi kindlaks tegema, kumb pilt on erootilise sisuga.

Katsealused suutsid piltide kinnikaetusest hoolimata erootilise pildi kindlaks teha nii mitu korda, et professor Bremi sõnul ei saanud tegu olla juhusega.

USA psühholoog Joachim Kruger oli esialgu uuringu tulemuste suhtes skeptiline. Kuid uurimine näitas, et professor Bemi poolt kasutatud katsemeetodid ja –tingimused vastasid nõuetele. Krugeri arvates võib meil kõigil mingil määral üleloomulikke võimeid olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles