Soolase toidu vältimine võib tulla kahjuks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soola piiramine ei pruugigi südamepuudulikkusega inimestele kasu tuua.
Soola piiramine ei pruugigi südamepuudulikkusega inimestele kasu tuua. Foto: Panther Media

Kuigi aastaid on arstid soovitanud südamepuudulikkusega patsientidel soola tarbimist vähendada, leiab värske teadustöö, et see soovitus võib suurendada haigete riski surra või sattuda haiglaravile.  

Teadlased leidsid, et mõõduka südamepuudulikkusega patsiendid, kes vähendasid soolatarbimist, vajasid 85 protsenti suurema tõenäosusega südame tervise pärast haiglaravi või surid, kirjutab newsmax.com.

Võrdluseks olid patsiendid, kes ei piiranud oma soolatarbimist. Kokku osales uuringus 883 patsienti.

«Tavaliselt öeldakse, et sool on kahjulik,» ütles teadustööd juhtinud uurija kardioloog Rami Doukky Ameerikas asuvast Rushi ülikoolist. Tema sõnul näitab see uuring, et levinud arusaamade uskumisega ei tasu kiirustada ning võib-olla peaksime suhtuma neisse skeptilisemalt.

Samas Doukky ja teised kardioloogid hoiatasid, et uuringu tulemused on esialgsed ega anna alust öelda, et südamepuudulikkusega patsiendid peaksid haarama söömise ajal soolatoosi järele. Ekspertide sõnul on tarvis edasisi põhjalikke kliinilisi uuringuid, mis tõestaksid selle hüpoteesi turvalisust.

«See uuring peaks olema silmi avav ning me peame uurima soolatarbimisega seotut rohkem. Me oleme harjunud võtma soolatarbimist iseenesest mõistetavana ning nüüd on aeg hakata sellega rohkem tegelema,» rääkis Doukky.

Uuring avaldati ajakirjas JACC: Heart Failure.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles