Kümme levinud vabandust, miks trennist viilida - purustatud!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mul ei ole aega!
Mul ei ole aega! Foto: Vida Press

Mis takistab sul uuel aastal trennis käimast? Kui lõpuni ausaks jääda, siis ainult sina ise.

Kui tervis ja füüsiline aktiivsus on sulle päriselt olulised, ei ole enam ükski takistus trenni tegemiseks liiga suur. Kes tahab, see leiab ka võimaluse, kuidas probleeme lahendada ja teha nii, et regulaarne liikumine oleks võimalik. 

Sul on ainult üks keha, mis ei kesta igavesti. Hoolitse selle eest ja ära valeta endale, et sul pole võimalik midagi ära teha. Hello Helthy annab selleks head nõu, kuidas näha takistuste taga võimalusi ja muuta oma elu tervislikumaks. 

«Mul pole aega.»

Siis otsi aega. Võta kalender ette ja pane trenniks kindel aeg kirja. Plaani oma tegevusi ette ja ära jäta trenni tegemist tühiste toimetuste pärast vahele. Ka kümme minutit aktiivset trenni annab palju tunda. Proovi mahutada oma päevakavva 10-minutiline võimlemine 2-3 korda päevas.

«Trennis käimine on liiga kallis.»

Miks sa peaksidki spordiklubis käima? Tasuta trenniäppe ja korralikke treeningvideoid on jalaga segada. Kui ilm vähegi kannatab, mine liigu õues.

«Ma ei tea, mida ma teen.»

Kartes endale liiga teha või aega raisku lasta, võiksid mõelda personaaltreeneri peale. Treener paneb sulle paika treeningplaani ja jälgib, et teeksid kõike õigesti end vigastamata. Paljudes klubides on praegu väga soodsad pakkumised, mida tasub ära kasutada. 

«Ma olen trenni jaoks liiga ülekaaluline/vormist väljas.»

See võib olla tõesti raske, kui usud, et jääksid trennis teistele jalgu. Tegelikult ei ole sugugi kõik spordiklubi liikmed tippvormis, nagu paljud algajad kardavad. Kuskilt peab ikka pihta hakkama ja parem on seda teha nüüd kui hiljem. Vali näiteks sellised trenniajad, mil on vähem inimesi ja vali treeningud, kus saad vajadusel võtta lõdvemalt. Abi võib olla ka sellest, kui lähed alguses koos sõbraga. Muide, füüsiline aktiivsus tõstab oluliselt enesekindlust, nii et mõne aja pärast pole sul enam julgestust vaja.

«Ma ei suuda pühenduda.»

Sel juhul võib abi olla spordiklubi lepingust, mis tähendab, et kohale jätmise korral raiskad järjest rohkem raha. Tee endale trennis käimine võimalikult lihtsaks - ära vali spordiklubi, mis asub väga kaugel ja vali trennid, mis on lõbusad.

«Mulle ei meeldi trenni teha.»

Trenn võib olla vägagi nauditav! See, et sa seda kunagi kogenud ei ole, näitab, et sa pole piisavalt erinevaid võimalusi proovinud ja ei ole avastanud oma lemmikalasid. Kõigile leidub midagi. Trenni võib teha suures kambas, väikses kambas, kahekesi, üski, sees ja väljas, kodus ja spordiklubis, ujulas ja tantsusaalis. 

«Mul pole motivatsiooni.»

Otsi endale kergemaid eesmärke, mille poole püüelda. Näiteks pane end kirja rahvaspordiüritustele, kuhu sa ei saa treenimata kohale minna. Kui oled leidnud oma eesmärgi, tekib loomulik hasart ja tahe sellest kinni pidada. Püsivat motivatsiooni pakub hästi ka sõbra või mingi inimgrupiga koos treenimine. 

«Ma olen liiga väsinud.»

Sinu praegune pidev väsimus võibki olla tingitud sellest, et su elus puudub regulaarne aktiivsus. Füüsilise pingutuse järel vallanduvad organismis endorfiinid, energiat tuleb juurde ja tuju läheb paremaks. Selleks polegi palju vaja, et hapnikutarbimine suureneks, kudedesse jõuaks rohkem toitaineid ning süda töötaks tõhusamalt. Teisisõnu võib olla, et trenn ongi just see, mida sa väsimuse peletamiseks vajad. 

«Ma näen piisavalt hea välja.»

Ega trenni siis ainult välimuse nimel ei tehta. Inimese keha on loodud liikuma ja kui seda istuva elusiili tõttu ei toimu, tuleks leida ise võimalusi, kuidas keha proovile panna. Füüsiline aktiivsus on tervise seisukohalt nii mitmekülgselt oluline, et seda on rakse panna ühte lausesse. Nii palju võiksid siiski arvesse võtta, et regulaarne treening vähendab stressi, parandab südametervist, tõstab tuju, parandab une kvaliteeti, tagab parema seksuaalelu ja palju muud. Isegi kui sa ei taha «parem välja näha», tahad ju kindlasti end paremini tunda. 

«Ma olen liiga vana.»

Selline vabandus unusta kohe ära, sest seda ei ole olemas. Treening hoiab sind liikuva ja nooruslikuna olenemata vanusest. Ükstapuha kui vana või milliste liikumispiirangutega sa oled - kõigile leidub midagi, mida saab oma keha jaoks ära teha. Vananedes on treening veelgi olulisem, sest lihasmass ja luutihedus vähenevad. Seega on parim valik mõõdukas raskustreening. Valulike ja kangete liigeste puhul võiks proovida joogat või vesiaeroobikat. Kui miski muu ei sobi ja ei sümpatiseeri, võib alati minna õue kõndima. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles