Toidu ettekujutamine aitab vähem süüa?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidu ettekujutamine aitab vähem süüa?
Toidu ettekujutamine aitab vähem süüa? Foto: SCANPIX

USA Carnegie Melloni ülikooli toitumisteadlaste soovitus selleks pühadehooajaks on: kujuta toitu ette, siis sööd vähem.

Enne mõnele peole minekut tuleks end ette kujutada igasuguseid hõrke roogi söömast, kirjutab Discovery News.

«Toidu visualiseerimine aitab süüa vähem ning hoiduda neist toitudest, millest tahetakse hoiduda. Kui mingi roog toob vee keelele, siis tasuks seda ette kujutada. Ettekujutus töötab aga vaid siis kui seda tehakse õigesti,» selgitasid uurijad.

Uurija Carey Morewedge`i sõnul hoiduvad inimesed mõtlemast toidule, mida nad tegelikult tahaksid.

Mitmed uuringud on näidanud, et visualiseerimisel on tugev mõju.

«Oma peas mõne laulu sõnade ketramisel on samasugune mõju kui seda laulu päriselt kuulates. Töös on samad ajuosad.  Sama lugu on ka sellega kui kujutad ämblikku oma õlal, juba ettekujutusest võib tekkida higistamine ja südamepekslemine. Tegevuse visualiseerimine enne spordivõistlust või muusikalist etteastet aitab paremini hakkama saada,» selgitas uurija.

Morewedge`i sõnul kehtib see ka söömise kohta.

Teadlane ja ta kolleegid tegid mitu katset M&M kommidega, hiljem ka juustukuubikutega.

Esimeses katses oli 50 vabatahtlikku, kelle peal uuriti suurustaju. Katsealustele näidati kolme sekundi jooksul pilte, mille peal olid üks M&M komm. Mõned inimesed nägid pilte paar korda, mõned aga 30 korda. Kõigile öeldi, et nad kujutaksid ette kommi söömist.

Järgmisena näidati lisaks eelmistele piltidele ka pilte, millel oli M&M kommide suurust kas suurendatud või vähendatud. Katsealused pidid õiges suuruses kommiga pildi valima. Lõpuks toodi nende ette kausitäied M&M komme.

Hiljem kaalusid teadlased salaja kausid üle, tegemaks kindlaks kui palju keegi komme ära sõi.

«Tulemused näitasid, et kommisöömine sõltus sellest, kui palju ettekujutuses M&Mi söödi. Need, kes kujutasid, et söövad ära 30 M&Mi, sõid tegelikult 2 – 5 komminööpi. Need aga, kes kujutasid ette söömas ainult kolm M&Mi, sõid tegelikult 5 – 9 kommi,» selgitasid uurijad.

Eksperimendid näitasid, et ettekujutus ei mõjutanud isu.

«Kui mõelda toidule, mida tahetakse vältida, siis võibki tekkida olukord, et ei tahagi seda süüa. Katsed kinnitasid, et inimeste näljatunne ja see kui palju söödi, ei olnud omavahel seoses,» jätkasid uurijad.

Moweredge`i arvates saaks seda visualiseerimist edukalt kasutada ka sõltuvustest nagu näiteks suitsetamine, lahti saamiseks.

Psühholoogide sõnul ei ole alati ettekujutamise ja tegevuse vahel selgeid piire. On täheldatud, et kuuma joogiga tassi käes hoidev inimene muutub kaaslaste vastu soojemaks ja südamlikumaks. Sama toimib ka siis kui kuuldakse lugusid inimeste emotsioonide ja käitumiste kohta. Siis tekib see, et seda hakatakse ka enda puhul ette kujutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles