Uuring: aedviljade frittimine mõjub tervisele hästi

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praetud rooskapsad.
Praetud rooskapsad. Foto: Vida Press

Pole tarvis karta, et aedviljade frittimine või praadimine vähendaks nende kasulikkust. Oluline on vaid valida õige rasvaine. 

Hispaania Granada ülikooli teadlased võrdlesid nelja toiduvalmistamismeetodit, et teha kindlaks, millisel juhul säilib köögiviljades kõige rohkem antioksüdante, edastab PureWow. Prooviti kartuli, tomati, baklažaani ja kõrvitsa praadimist, frittimist, keetmist vees ja keetmist õli-vee segus.

Tulemused näitasid, et kõikides köögiviljades säilisid fenoolühendid kõige paremini siis, kui neid praeti või isegi frititi extra virgin oliiviõlis. Peale selle, et köögiviljadesse imendusid õlist head toitained, aitas õli ka viljadel oma antioksüdante paremini kinni hoida. Seevastu keetmisel kaotasid aedviljad osa oma naturaalsetest fenoolidest.

Siiski tasub meelde jätta, et kuigi köögiviljade praadimine oliiviõlis tuleb kasuks toitainete mõttes, teeb see toidu kaloririkkamaks ja suurendab nende rasvasisaldust. Ka frititud aedvilju tuleks süüa mõõdutundega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles