Poetšekid võivad kätkeda endas ohtu tervisele (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaülikooli professor Tõnu Püssa.
Maaülikooli professor Tõnu Püssa. Foto: Margus Ansu

Mürgiste ühendite BPA ja BPSi sisaldusele kassatšekkides on viimastel aastatel üha sagedamini tähelepanu juhtinud nii rahvusvahelised teadusasutused kui ka huvikaitseorganisatsioonid. Värskest analüüsist selgub, et põhjust muretsemiseks on eestlastelgi.

«Bisfenool A (BPA) on üks enim valmistatud keemiatööstuse tooteid ning seniste uuringute järgi peaks seda ainet olema mingis koguses igaühes meist,» räägib biokeemik ja Eesti Maaülikooli professor Tõnu Püssa. Tema sõnul hinnatakse BPA aastatoodangut maailmas suurusjärgus kuule miljonile tonnile.

Peamine põhjus, miks aga peaks selle aine pärast muret tundma, on selle negatiivne mõju hormoonsüsteemile. «Ta häirib kogu organismi tegevuse keskset juhtimist – midagi hullemat, aga ka keerulisemat ja raskemini avastatavat on üldse raske ette kujutada,» kirjeldab professor.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles