Šokolaadikreemis võib leiduda ohtlik lisaaine

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutella šokolaadikreem.
Nutella šokolaadikreem. Foto: Justin Sullivan/Getty Images North America

Populaarse Nutella šokolaadikreemi tootja Ferrero on sattunud sotsiaalmeedias tule alla blogipostituste tõttu, milles kritiseeritakse eelkõige maiuses sisalduvat sünteetilist vanilliini.

Nutella sisaldab seitset koostisosa: suhkrut, palmiõli, sarapuupähkleid, piima (sealhulgas lõssi- ja vadakupulbrit), kakaod, sojaletsitiini ning vanilliini, kirjutab news.com.au. Blogides ja sotsiaalmeedias kutsutakse üles Nutellat vältima just vanilliini, lõssipulbri, sojaletsitiini ja palmiõli sisalduse tõttu.

Nutella kodulehel on täpsustusena kirjas, et loodusliku vanilje asemel kasutatakse sünteetilist vanilliini, mis levitab looduslikult esineva vaniljekaunaga identset aroomi. Looduslikest vaniljekaunadest ei piisavat, et täita suuri tootmismahte.

Näiteks veebilehe Best Healthy Guide andmeil on vanilliini halvim koostisosa tegelikult märgistamata. Selleks on naatriumglutamaat (ehk E621 ehk MSG), mis on levinud lisaaine, mille eesmärgiks on lõhna ja maitse tugevdamine. Seetõttu rõhutavad nii mõnedki sotsiaalmeedia kasutajad, et Nutella näol on tegu lausa mürgiga, mida ei peaks keegi sööma.

ÜRO majandusliku koostöö ja arengu organisatsiooni (OECD) sõnul on vanilliini ohutu tarbida ning see on toidu koostisosana heakskiidu saanud. Ka nende hiljutise uuringu järgi ei tuvastatud vanilliinil tervisele ohtu kujutavaid omadusi.

Ferrerot on palju kritiseeritud ka palmiõli kasutamise pärast. Mullu kutsus Prantsuse keskkonnaminister tarbijaid üles vältima maiuse ostmist, sest palmiõli tootmisel saavad metsad kahjustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles