Uuring: maheliha sisaldab poole enam kasulikke rasvhappeid kui tavaliha

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liivimaa lihaveise maheliha.
Liivimaa lihaveise maheliha. Foto: Liivimaa Lihaveis

Tehti kindlaks, et nii maheliha kui mahepiim sisaldab rohkem kasulikke rasvhappeid ning vähem küllastunud rasvhappeid kui seda teeb tavaline liha ja piim.

Suurbritannia ajakiri British Journal of Nutrition avaldas seni kõige ajakohasematel andmetel põhineva mahe- ja tavatoidu toiteväärtust analüüsiva uuringu tulemused, mille järgi sisaldab maheliha ligikaudu 50 protsenti enam asendamatuid polüküllastumata ja oomega-3-rasvhappeid ning vähem küllastunud rasvhappeid (müristiinhape ja palmitiinhape). Uuringu järgi on mahelihas ka madalam oomega-6- ja oomega-3-rasvhapete suhe. Nimelt on mahepiimas rohkem oomega-3-rasvhappeid.

Newcastle’i ülikooli juhitud uuring on seni laiaulatuslikem mahe-tavatoidu võrdlusuuring. Võrreldi tava- ja mahepiima ning tava- ja maheliha erinevusi.

Uuringu autorid leidsid, mahepiim sisaldab märkimisväärselt rohkem oomega-3-rasvhappeid, seal hulgas üle 50 protsendi rohkem väga pika ahelaga oomega-3 rasvhappeid ja 40 protsenti rohkem linoolhapet. Lisaks on mahepiimas mõnevõrra rohkem E-vitamiini ja rauda, madalam oomega-6 ja oomega-3 rasvhapete suhe ning madalam seleeni ja joodi sisaldus võrreldes tavapiimaga.

Uuring näitas ka seda, et mahe- ja tavatoodangu erinevused on tihedalt seotud loomade pidamistingimuste, karjatamise ja rohumaasööda kasutamisega ning vähesema kontsentreeritud söötade kasutamisega mahepõllumajanduses.

«Paljud neist erinevustest tulenevad mahetootmise eripäradest – mahepõllundus on vähemintensiivne, karjatatakse rohkem ja kasutatakse rohkem rohusööta, mistõttu on lihas ja piimas rohkem kasulikke oomega-3-rasvhappeid ning vähem südame- ja teiste krooniliste haigustega seotud rasvhappeid,» selgitas mõlema uuringu juhtautor professor Carlo Leifert Newcastle’i ülikoolist.

Uuringu autorid tuvastasid, et mahelihas on rohkem rauda, vähem vaske ja kaadmiumi, kuid nende tulemuste kinnitamiseks on vajalikud täiendavad uuringud.

Ka teised uuringud, kus on tava- ja mahetoodangut võrreldud, on tuvastanud mahetoodangu eeliseid. Näiteks California ülikooli pikaajalises uuringus, kus võrreldi tava- ja mahetomateid, leiti, et mahetomatites on pea kaks korda rohkem antioksüdante kui tavatomatites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles