Arstid: päevavalu võib olla sama ränk kui südamerabandus

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Liiga paljud naised teavad, kuidas menstruatsiooniga kaasnev valu võib olla nii ränk, et niidab päevadeks voodisse. Eriti hull on olukord neil, kes kannatavad endometrioosi all, mis on sageli esinev, kuid vähe teada naistehaigus.

Endometrioosi korral paikneb emakaõõnt vooderdava limaskesta taoline kude kolletena väljaspool emakat ning see toob kaasa endaga eriti valuliku menstruatsiooni, kuid valulik võib olla ka suguühe ning probleeme võib esineda ka viljastumisega. (Vaata rohkem infot: www.endometrioos.ee)

Quartz rääkis oma ala spetsialistidega päevavalust ning endometrioosist ning tõdes, et lõpuks ometi on hakatud naiste muresid paremini mõistma. Londoni ülikooli arst, professor ja viljakusspetsialist John Guillebaud kinnitab, et menstruatsioonikrambid võivad teinekord olla sama rängad kui südamerabandus.

Miks me alles nüüd nii paljusid naisi vaevavatest probleemidest aru hakkame saama? Guillebaudi sõnul on põhjus selles, et me ei ole osanud muresid mõista, samuti on puudu haridusest ja ravivõimalustest. Ka ei usu ta, et probleem oleks alati selles, kas arst on mees- või  naissoost. «Ma usun, et seda juhtub mõlemast soost arstide puhul,» ütleb Guillebaud Quartzile. «Ühest küljest ei koge mehed seda valu ning ei suuda hoomata, kui tõsine see naiste jaoks olla võib. Kuid ma usun, et ka naisarstid ei pruugi olla eriti kaastundlikud, kuna nende päevad kas pole valulikud või isegi, kui on, mõtlevad nad, et kui nemad elavad selle üle, suudab seda sama hästi ka nende patsient.»

Valu, mis sageli võib olla avastamata endometrioosi põhjustatud, jääb liiga sageli ravimata. Ainus võimalus on naistel häälekamalt muredest rääkida, et oleks selge: tegemist on tõsise konditsiooniga ning me peame sellele rohkem tähelepanu pöörama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles