Soomlaste uus alkoholiseadus võib võtta väga leebe suuna

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Sarnaselt Eestiga on ka Soomes alanud aktiivsed arutelud uue alkoholiseaduse sisu osas – kui sealne koonderakond pooldab veinimüüki toidukauplustes, siis põlissoomlaste partei tahab piirata toitupoodides müüdava alkoholi kangust 8,5 protsendiga.

Valitsuserakonnad on asunud esitama oma seisukohti värskele Soome sotsiaalministeeriumi poolt esitatud alkoholiseaduse muutmise eelnõule, vahendab Yle. Erakondade seisukohad erinevad üksteisest üpris oluliselt.

Liberaalkonservatiivne koonderakond soovib, et ka toidukauplustest oleks edaspidi võimalik osta ka veini – mis on päris suur muutus võrreldes täna kehtiva seadusega, mille järgi ei tohi toidukauplustes müüdav alkohol ületada 4,7 protsenti.

Samal ajal on aga põlissoomalaste erakond on aga tulnud välja veelgi populistlikuma ettepanekuga. Nemad soovivad, et toidukauplustesse tuleks müügile ka kangemad õlled ning siidrid, kuid nende alkoholisisaldus ei tohiks ületada 8,5 protsenti. «Põlissoomlased soovivad leevendada alkoholipoliitikat,» märkis põlissoomlaste erakonna parlamendirühma esimees Sampo Terho. «Kangemad õlled, siidrid ja long drink'id võiksid meie hinnangul olla toidukauplustest kättesaadavad,» sõnas ta.

Lisaks sellele soovivad põlissoomlased pikendada ka alkoholimüügi perioodi kauplustes – alates kella 7st hommikul kuni kella 23ni õhtul. Praegu kehtiva seaduse järgi saab toidupoes alkohoolseid jooke osta kella 9st hommikul kella 21ni õhtul. Ka on erakond seisukohal, et leevendada tuleks alkoholimüügi tingimusi baarides ja restoranides. Ennekõike võiks see nende seisukohalt väljenduda käibemaksumäära alandamises 24 protsendilt 14 protsendini.

Kuigi põlissoomlased soovivad leevendada ka alkoholireklaami tingimusi, tahavad nad keelustada kohalike alkoholitootjate toodete müügi e-poodides välismaalastele. «Meie eesmärgiks on, et kvaliteetõlu jõuaks ennekõike siinsete poodide lettidele,» tähendas põlissoomlaste partei parlamendiliige Ritva Elomaa. Ka on erakond seisukohal, et sellisel viisil aitaksid nad lahendada ka tööhõiveprobleeme.

Esialgsete plaanide kohaselt hakkaks uus alkoholiseadus Soomes kehtima 2017. aasta jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles