Une- ja meeleoluhäireid tekitab haruldane geenmutatsioon

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
tõenäoliselt tekitab une- ja meeleoluhäireid haruldane geen.
tõenäoliselt tekitab une- ja meeleoluhäireid haruldane geen. Foto: Alessia Pierdomenico/Reuters/Scanpix

Kui kellelgi on paha tuju, siis avastame end sageli ütlemast, et see inimene on vist küll hommikul vale jalaga voodist välja astunud. Nii viitame unisusest tulevatele meeltesegadusele ja ärritusele. Nüüd on teadlased leidnud haruldase geenmutatsiooni, mis võib seda seost selgitada.

Seda, et meeleoluhäirete ja talvise depressiooni all kannatavatel inimestel on sageli unehäired näitavad ka varasemad teadustööd, kirjutatakse USA teadusakadeemia toimetistes. Talvise masenduse põhjuseks on sageli peetud päevade lühenemist, mis ajab inimese sisemise ajataju segadusse. Teadlased uurisid, kuidas on unehäired ja sellega seotud «sisemise kella» segadusse sattumine üldiselt seotud meeleoluhäiretega ja avastasid põneva seose.

California ülikooli neurobioloog Louis Ptáček uuris koos kolleegidega USA peret, mille liikmed kannatasid korraga nii une- kui ka meeleoluhäirete all. Pere liikmed läksid tavalisest olulisemalt varem magama ja ka ärkasid varem, mistõttu teadlased kahtlustasid, et sellel võivad olla pärilikud põhjused. Teadlased uurisid pere liikmete geene ja tegid katseid ka hiirte ja puuviljakärbestega.

Selgus, et une- ja meeleohäireid põhjustab tõenäoliselt haruldane geenmutatsioon. Avastati, et pere liikmetel esinevad ööpäevarütmi reguleeriva geeni PERIOD3 haruldased variandid PER3-P415A ja PER3-H417R, mida leidub vähem kui ühel protsendil inimestest.

Seejärel hiirtega tehtud katsetest selgus, et nimetatud geenmutatsiooni tõttu sünteesib keha vähem valku nimega PER2. Vaatluste käigus selgus, et geeni PERIOD3 haruldasi variante kandvatel hiirtel on ebatavaline ööpäevarütm. Kui see geen aga täiesti rivist välja löödi, kannatasid hiired talviste tingimuste matkimisel veelgi rohkem depressiooni käes.

Peale selle uurisid teadlased ka, kuidas mõjutavad geenid puuviljakärbeste käitumist. Kuigi puuviljakärbeste meeleolu ei ole võimalik täpselt analüüsida, avastasid teadlased, et PERIOD3-nimelise geeni haruldased variandid mõjutasid sarnaselt ka kärbeste käitumist.

Seetõttu oletavad uurijad, et PERIOD3-nimeline geen mõjutab oluliselt nii meie ööpäevarütmi kui ka meeleolu. See avastus pakub huvitavat ainest edaspidiseks uurimistööks ja võib aidata ka leida meetodeid unehäirete ravimiseks. Ptáček ja tema kolleegid möönavad siiski, et nimetatud geenmutatsiooni abil ei saa tõenäoliselt selgitada kõiki talvise masenduse juhtumeid, mille all kannatab vähemalt korra elus kaks kuni üheksa protsenti maailmas elavatest inimestest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles