Teadlased avastasid juuste hallinemise eest vastutava geeni

Aivar Pau
, tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma suursuguseim hallpea
Maailma suursuguseim hallpea Foto: POOL/REUTERS

Londoni ülikooli (UCL) teadlased suutsid esimestena maailmas avastada geeni, mis on vastutav selle eest, et juuksed inimese vananedes oma värvi kaotavad ja halliks muutuvad.

Teadlaste jaoks on ammuilma teada, et juuste hallinemise põhjustab neile värvi andva pigmendi melaniini tootmise vähenemine organismis. Üllataval kombel olnud aga siiani teada, miks see juhtub.

Juuste tegevuse eest vastutavad geenid (UCL)
Juuste tegevuse eest vastutavad geenid (UCL) Foto: Londoni Ülikool

Nüüd on Londoni ülikooli teadlased analüüsinud enam kui 6000 väga erinevat päritolu inimese genoomi  ja avastanud 18 geeni, mis mõjutavad ühel või teisel viisil meie juuste tunnuseid. Leidude seas on veel lisaks geene, mis mõjutavad näiteks juuste värvi ja kuju ning inimeste kiilanemist ja ka monokulmude teket.

Ning tõesti, avastati ka geen nimega IRH4, mis vastutab juuste hallinemise eest. Teadlaste sõnul mõjutab juuste hallinemist geenide kõrval kindlasti palju faktoreid ja tööd nende põhjuste selgitamiseks käivad, kuid vähemalt üks on nüüd selge – teatud määral saab juuste hallinemises süüdistada ka oma vanemaid.

Allikas: Gizmodo

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles