Doktoritöö: Eestis müüdav linnuliha on saastunud haigustekitajatega (5)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maaülikoolis kaitstud doktoritöö jaoks tehtud uuringu tulemused näitavad, et Eestis toodetud ja Eestisse imporditud linnuliha on nakatunud Campylobacter spp. ja Listeria monocytogenes bakteritega.

«Termofiilsed kampülobakterid on paljudes maades ühed põhilised inimese bakteriaalse mao-peensoolepõletiku põhjustajad ja Euroopa Liidu riikides on kampülobakterioos jätkuvalt kõige sagedamini esinev zoonoos,» rääkis doktoritöö autor Kristi Praakle ERR teadusportaalile Novaator.

Listerioos on nakkushaigus, mille kutsub esile bakter Listeria monocytogenes ja mis ohustab eelkõige immuunpuudulikkusega inimesi. Inimesed haigestuvad, kui tarbivad linnuliha, mis on nakatunud kampülobakteri või listeeriabakteriga (Campylobacter spp.) või listeeriabakteriga (L. monocytogenes).

Praakle käsitleb oma doktoritöö osana 2012. aastal Eestis tehtud kaht uuringut, millest selgub, et 600 toore broileriliha proovist oli esimese uuringu kohaselt kampülobakteritega saastunud 13% ja teise uuringu kohaselt 35%.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles