Retseptiravim võib tuua kuni viis lisakilo kuus

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toitumisteadlase Mai Maseri sõnul võivad retseptiravimid põhjustada kehakaalu tõusu alates poolest kilost kuni nelja-viie kiloni kuus.

Kõige sagedamini lisavad kaalu meeleoluhäirete ja migreeniravimid, steroidid, kõrgvererõhu‑, diabeedi- ja südamehaiguste ravimid, kirjutab meditsiiniuudiste portaal mu.ee.

Probleeme on Maseri sõnul tekitanud pikaaegset ravi vajavate meeleoluhäirete ravis kasutatavad antidepressandid, mis on kõige enam tuntud ülekaalu põhjustavate ainetena.

Kaaluiibe probleem oli suurem 10–15 aastat tagasi, uued antidepressandid aga kaalu enamasti ei lisa või kui, siis vähesel määral (alla 5 kilo).

Siiski võib Maseri sõnul antidepressantide toimeainetel olla isu stimuleeriv toime. Samas on antidepressante turul kümneid nimetusi ja igaühel on teatavad nüansid (näiteks mõju osas söögiisule, võivad tekitada kõhukinnisust või -lahtisust, iiveldust).

Tuleb ka arvestada, et toime on igal konkreetsel juhul individuaalne. Kehakaalutõusu probleemi võimendab asjaolu, et kõiki antidepressante kasutatakse pikka aega.

Kiiret toimet ei ole oodata, selle avaldumiseks kulub aega kolmest kuust aastani ja isegi kauem. Kuid tuleb selgeks teha, et mõne lisandunud kilo pärast ei tasu põdeda, kui üldine tervislik seisund ravimitest paremaks läheb.

Kui tekib kõhklus, et kehakaalutõusu taga on ravim, tuleb konsulteerida psühhiaatriga ning võimalusel ravim välja vahetada. 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles