Ainsad seitse asja elus, mida sa saad ise kontrollida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Elu võib mitmekülgsete kohustuste tõttu olla väga keeruline. Peale töö, pere, suhete, treeningute ja kõiksugu muude asjaolude on küllaltki vähe seda, mis allub täielikult vaid enesekontrollile. 

Õnn ja edu - ükstapuha siis, kuidas keegi neid enda jaoks tõlgendab - on omavahel paljuski seotud. Ka teadusuuringud on näidanud, et õnnelikud inimesed saavutavad suurema edu. Mõlema püüdlemine kujuneb aga oluliselt lihtsamaks juba väikeste harjumuste muutmisega, mis omavahel kombineerituna annavad elule hoopis teise suuna, kirjutab Greatist.

Iga päev teeme me tohutult palju väikeseid otsuseid, mille tulemused võivad olla positiivsed, negatiivsed või neutraalsed. Mida rohkem on positiivseid tagajärgi, seda parem. Näiteks on positiivsed tagajärjed otsustel oma hambaid pesta, trenni teha, süüa tervislikku toitu jne, sest nende tagajärjeks on parem tervis ja meeleolu, kuigi need sammud nõuavad teatud pingutust. 

Negatiivsed otsused nagu hambapesu vahele jätmine, tervistkahjustava toidu söömine, halva sõbraga suhtlemine lükkavad enda eesmärkideni jõudmist edasi, sest nende otsuste tõttu ei tunne sa end hästi, tugevana või enesekindlalt. Need võtavad sinust rohkem ära kui annavad juurde, kulutavad su väärtuslikku energiat, närbutavad motivatsiooni ja hajutavad tähelepanu.

Kuigi tervislike valikute tegemine tundub tihtipeale raskem, on see sulle kordades kasulikum. Olles kord otsustanud parema tulemuse nimel pingutada, võid isegi üllatada, kui lihtsaks muutub nende valikute tegemine. Õppides paremini ohjama seda, mis on ka tegelikult sinu kontrollida, hakkad tegema oma elu suhtes paremaid otsuseid, millega kaasnevad jõustavad ja positiivsed harjumused, mis ajapikku saavad osaks sinu loomusest.

Lase lahti sellest, mida sa ei saa ise juhtida ning kuluta oma aega sellele, mis viib sind elus edasi. Õige pea elad oma elu nii, nagu oled unistanud.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Hingamine

Suurem osa inimestest ei mõtle hingamise peale üldse. Nii nagu on oluline hingamine, on oluline ka sellele keskendumine. Kas sa tunned sisse hingates, kuidas su rind kerkib ja välja hingates kahaneb? Kus sa tunned kerkimist ja kahanemist kõige rohkem? Kontrollitud hingamine on kõige lihtsam nipp, kuidas rahuneda ja mõtteid aeglustada. Nii kui koged midagi ebameeldivat, hinga rahulikult sisse ja välja ning keskendu halva olukorra asemel oma hingamisele. Sisse hingates võid loendada «üks» ja välja hingates «kaks», kui jõuad kümneni, hakka otsast peale. Selle peale läheb su enesetunne kiiresti oluliselt paremaks. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Sisekõne

Meie kõigi peas on üks hääl. Sageli on see hääl väga kriitiline ja jääb sellega õnnele ning edule jalgu. Püüa iga päev märgata ja seejärel kokku lugeda kordi, kui sa end mõttes nahutad. Neid kordi kokku lugedes võid siiralt üllatada, kui tihti seda tegelikult ette tuleb. Negatiivset sisehäält tähele pannes saad hakata seda muutma julgustavate ja tunnustavate lausetega, mille järel hakkab tasapisi muutuma ka su suhtumine. Katsu olla enda suhtes kaastundlikum. Tuleta endale meelde, et ka sina väärid armastust ja tähelepanu ning võid vahel eksida. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Tänulikkus

Olles igapäevaselt tänulikum, suurenevad ka su õnnetunne ja produktiivsus. Tänutunde arendamine aitab treenida keskendumist lootusele, mõjub inspireerivalt ja muudab optimistlikumaks. Tänu sellele muutud vapramaks ja saad eluraskustega paremini hakkama.

Foto:
Foto: Foto: Vida Press

Kehakeel

Ainuüksi kehahoiaku muutmisega saad väljendada võimu ja enesekindlust, isegi kui sa seda veel ei tunne. Seisa sirgelt, jalad kergelt harkis ja aseta käed puusadele - see enesekindel asend võtab enda alla rohkem ruumi ja mõjutab ka organismi, tõstes testosterooni taset ja alandades stressihormooni kortisooli taset. Tuleta see endale meelde, kui pead minema kuhugi, kus võid tunda end ebakindlalt. 

Foto:
Foto: Foto: Vida Press

Vaimne ja füüsiline fitness

Paljud tervisesportlased teavad, et sporti tehes võivad pähe turgatada kõige paremad ideed. Trenni tehes võid kuulata muusikat ja lasta oma mõtetel vabalt voolata ilma millegi pärast muretsemata. See on tõesti imeline tunne. Trenni ei pea sugugi tema spordiklubis, kuid igaüks võiks vähemalt 20 minutit päevast sisustada aktiivse tegevusega. Liikumine vabastab mõtted, suurendab loomingulist potentsiaali ja aitab paremini keskenduda. 

Ajutrenn on sama lihtne ja sama oluline kui keha pingutamine. Lahenda sudokuid või ristsõnu, loe raamatuid. Samamoodi on ajule kasulik mediteerimine. Kõigest 20-30 minutit meditatsiooni parandab keskendumisvõimet, vähendab stressi ja ärevust ning võib isegi leevendada füüsilist valu. 

Foto:
Foto: Foto: Vida Press

Söömine

Kuigi rämpstoit võib maitseda hästi, on selle söömine siiski negatiivne otsus. See aeglustab nii keha kui aju ja rikub tuju. Liigne suhkrutarbimine mõjub tervisele halvasti väga mitmel moel ja võib põhjustada mitmeid haigusi, rääkimata tujukõikumistest ja energialangustest. Töödeldud toitude söömine soodustab krooniliste haiguste teket. Ainuüksi tervislike suupistete ligi hoidmine aitab vältida halbu valikuid, mis tulenevad suurest näljast tingitud ükskõiksusest. Väldi selliseid olukordi ja hoia oma kotis näiteks porgandeid, õuna või pähkleid.

Foto:
Foto: Foto: Vida Press

Uni

Uneharjumuste korrastamist on hädasti vaja selleks, et oma tööle või õpingutele paremini keskenduda, kontrollida söögiisu ja hoida oma tervist üldisemalt. Selleks, et oma und paremini juhtida, pead jälgima kindlat rutiini. Mine vara magama ja kui see kujuneb harjumuseks, hakkad ärkama enne äratuskella koos päikesetõusuga. Kui uinumine on sinu jaoks raske ja sa ei suuda mõtteid rahustada, ütle endale mõttes: «Ma olen enda tänase töö üle uhke ja ma luban nüüd oma ajul ning kehal puhata.» Uuri ka teisi meetodeid, kuidas õhtuti paremini varakult magama jääda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles