Haigekassa kinnitusel pisikirurgia kättesaadavus ei halvene

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikelaste traumade seas on ülekaalus peavigastused.
Väikelaste traumade seas on ülekaalus peavigastused. Foto: SCANPIX

Haigekassa teatel eksitab perearstide selts inimesi, väites, et patsiendid peavad pisikirurgiliste protseduuridega pöörduma edaspidi haiglasse ning seetõttu pikenevad ravijärjekorrad.

Haigekassa avalike suhete juhi Evelin Koppeli sõnul hakkas sel aastal jõustunud muudatus kehtima vaid pindmiste naha- ja aluskoe kasvajate eemaldamise kohta ning kõigi teiste pisioperatsioonide eest tasub haigekassa perearstidele jätkuvalt.

Koppeli sõnul on muudatus tehtud eelkõige ravikvaliteeti silmas pidades, kuna arstlike erialaseltside hinnangul vajab naha- ja aluskoe kasvajate diagnostika ja kirurgiline eemaldamine kitsamate erialaspetsialistide pädevust või perearstide täiendavat koolitust.

«Põhjus on eelkõige võimaliku ja varajase vähi avastamisega seonduv – ka pealtnäha tavalist sünnimärki tuleb alati eemaldada arvestusega, et tegemist võib olla pahaloomulise kasvajaga ning vastavalt ka patsienti opereerida ja uurida,» selgitas Koppel.

Perearstid tohivad tema kinnitusel jätkuvalt teha muid ambulatoorseid pisikirurgilisi tegevusi. Näiteks statistika järgi moodustab ligi kolmandiku perearstide pisikirurgilisest tegevusest tema sõnul põletushaavade sidumine, lisaks teostavad nad pindmise mädakolde avamist, kateetrite paigaldamist, kipslahase eemaldamist jpms.

Haigekassa statistika näitab, et möödunud aastal osutas pindmiste naha- ja aluskoe kasvajate eemaldamise teenust 68 perearsti 803-st, nemadki osutasid teenust keskmiselt kaks korda aastas.

«Teades, kui vähe on nimetatud teenust osutanud perearstid, ei ole mingit alust väitel ravijärjekordade pikenemisest ja kättesaadavuse halvenemisest,» märkis Koppel.

Tema sõnul on ka kirurgid on kinnitanud, et Eestis on piisavalt kirurgia pädevust omavaid arste ja teenus on igati kättesaadav kõikidele seda vajavatele patsientidele. Koppel selgitas, et tihti võib esmasest kasvaja eemaldamisest - st kirurgilisest tehnikast ja kohastest uuringutest - sõltuda patsiendi hilisem ravi ja haiguse kulg.

«Seega võimaldab vähi varajane avastamine pikas perspektiivis pigem kulusid kokku hoida, rääkimata kasust patsientidele,» märkis Koppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles