Uuring: päikese vältimine võib olla sama ohtlik kui suitsetamine

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Naised, kes väldivad üleliigset päikesekiirgust, teevad endale sellega karuteene, väidab uus Rootsis läbi viidud uuring. Jah, nahavähioht on siiski olemas, aga päikesesõpradest naistel on parem südametervis ning üldse on nende suremus väiksem kui neil, kes aktiivselt päikse käes olemist väldivad.

Teadusväljaandes «The Association for the Publication of the Journal of Internal Medicine» avaldatud uuring leidis, et päikesekiirguse vältijate suremus on samaväärne suitsetajate suremusega (kes kuulusid sellesse uurimisgruppi, kes veetsid enim aega päikese käes).

Sellest järeldavad teadlased, et päikese vältimine on sama tõsine risk tervisele kui suitsetamine ning nende inimeste keskmine eluiga on umbes kaks aastat lühem. Nahavähioht suurenes nende naiste hulgas, kes rohkem päikese käes viibisid, seda mõjutas ka tõsiasi, et nad elasid kauem, märgivad teadlased. See-eest aga haigestusid nad märgatavalt vähem südamehaigustesse, mis on üks tõsisemaid terviseohte tänapäeva ühiskonnas.

Uuringus osales ligi 30 000 naist vanuses 25-64 ning osalejad valiti aastatel 1990-1992.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles