50 aasta vältel tehtud uuring kinnitab lastele keretäie andmise kahjusid (5)

Riin Aljas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Jessica Gow/TT/TT NEWS AGENCY

Laksuandmine toob vaimse tervise probleeme, sellest hoolimata annab lastele laksu 80 protsenti lapsevanematest üle maailma. 

Mida rohkem lastele laksu antakse, seda suurema tõenäosusega muutuvad nad vanemate suhtes trotslikumaks, kogevad käitumise ja vaimse tervisega seotud probleeme, käituvad agressiivsemalt ning nende kognitiivsed võimed võivad kahjustuda. Nii selgus 50 aasta jooksul tehtud andmete analüüsist, mille viisid läbi Texase ja Michigani ülikooli teadlased.

Aprilli alguses avaldatud uuringus vaatlesid autorid üle 160 000 lapse andmeid, mis teeb sellest praegu kõige laiapõhjalisema laksuandmise tagajärgi uuriva teadustöö. Ka keskendub see üksnes laksuandmisele ja selle mõjudele. Ehkki uuringu juhtivautori, Texase ülikooli professor Elizabeth Gershoffi sõnul ei pea suur osa vanemaid laksuandmist väga kuritarvitavaks tegevuseks, on see vastuolus uuringu leidudega. 

«Uuringu peamine tulemus ongi, et laksuandmine suurendab igasuguste soovimatute tagajärgede tekkimise tõenäosust, sealjuures kohest või pikaajalist kuulekust tekitamata. Nii on tulemus tegelikult vastupidine sellele, mida lapsevanemad laksu andes saavutada tahavad,» selgitas uuringu teine autor Michigani ülikooli professor Andrew Grogan-Kaylor.

Nende analüüsid näitasidki, et 17 uuritud tagajärjest seostus laksuandmisega 13 ja need kõik olid soovimatud. Teadlased vaatlesid täiskasvanuid, keda oldi lastena sel viisil karistatud: mida rohkem neid karistati, seda suurema tõenäosusega olid neil käitumis-või vaimse tervisega seotud probleemid. Samuti oli nende puhul suurem tõenäosus, et füüsiliselt hakkavad nad karistama ka oma lapsi, nii kandub füüsiline vägivald põlvkonnalt põlvkonnale.

Grogan-Kaylor ja Gershoff uurisid rida varem tehtud analüüse ning selgus, et laksuandmise negatiivseid tagajärgi kinnitasid kõik uuringud, olgu neiks siis eksperimendid või pikaajalised vaatlused. Samal ajal näitab aga 2014. aasta UNICEFi raport, et seda karistusviisi harrastab ligi 80 protsenti lapsevanematest. Hoolimata sellest, et ühtegi tõendit laksuandmise positiivsetele tagajärgedele ei ole  – vaid hoopis vastupidi –,  on  see komme visa kaduma. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles