Norrakad panustavad Eesti laste tervisesse kopsaka rahasumma

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vajadus laste psühhiaatrilise abi järele on Eestis igal aastal kasvanud.
Vajadus laste psühhiaatrilise abi järele on Eestis igal aastal kasvanud. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kolm vaimse tervise keskust saavad Norra toetuste programmi «Rahvatervis» raames kuni tuleva aasta jaanuarini täiendava rahastuse summas 479 000 eurot.

Raha saavad Ida-Virumaa, Lõuna-Eesti ning Pärnumaa laste ja noorukite vaimse tervise keskused, mis aitavad parandada vaimse tervise teenuste kättesaadavust lastele ja noortele, teatas sotsiaalministeerium.

«Tänu regionaalsetele vaimse tervise keskustele ja maakondlikele vaimse tervise kabinettidele on alates nende loomisest saanud ligi kahe aasta jooksul abi umbes 3700 last ja noorukit. Vajadus laste psühhiaatrilise abi järele on kasvanud igal aastal,» ütles rahvatervise programmi juht Elis Haan. «Väga oluline on avastada laste ja noorte psüühikahäireid varakult ning nendega siis õigeaegselt ja tulemuslikumalt tegeleda. Suur roll on selles näiteks õpetajatel, kel on võimalik laste ja noorte vaimse tervise probleeme koolis märgata.»

Põlva, Valga ja Lõuna-Eesti haiglate juurde loodud vaimse tervise kabinettide tööd korraldab Tartu ülikooli kliinikum ning kabinette Narva haiglas ja Ida-Viru keskhaiglas Kohtla-Järvel koordineerib kliinikum koostöös Põhja-Eesti regionaalhaiglaga. Lõuna-Eesti vaimse tervise projekt sai lisataotlusega juurde 180 000 eurot ning Ida-Virumaa 130 000 eurot. Pärnumaa projekti koordineerib Pärnu haigla, lisataotlusega saadi juurde 169 000 eurot.

Kõikides maakondlikes vaimse tervise kabinettide meeskondades töötavad vaimse tervise õde, sotsiaaltöötaja ja psühholoog, kes nõustavad lapsi ja noori ning nende peresid. Koostöös selgitatakse välja, mis tasandil ja millise valdkonna spetsialistide abi laps või nooruk vajab ning kas tekkinud häired nõuavad ka meditsiinilist sekkumist ja edasist pidevat jälgimist.

Selleks, et laste psühhiaatriline abi saaks jätkuda ka pärast Norra programmide lõppemist, on praegu Eesti haigekassas menetlemisel Eesti psühhiaatrite seltsi poolt esitatud taotlus kabinettide teenuste rahastamiseks edaspidi ravikindlustuse eelarvest.

Sotsiaalministeerium viib ellu Norra toetuste programmi «Rahvatervis» koostöös Norra rahvatervise instituudiga. Programmi tegevused on peamiselt seotud vaimse tervise teenuste arendamise, kvaliteedi ja kättesaadavuse suurendamisega. Programmist on rahastuse saanud 14 projekti, millest neli olid eelnevalt kindlaks määratud ja 10 projekti on rahastatud läbi avatud taotlusvoorude.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles