Prantslased kavandavad üllatavat sammu tööstressi vähendamiseks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas valitsus peaks sekkuma ning keelama töövälisel ajal e-kirjade lugemise, et vältida töötajate läbipõlemist? – prantslased arvavad, et õige vastus on «jah».

Sotsialistlik partei, kuhu kuulub muuhulgas ka president Francois Hollande, paneb hääletusele eelnõu, mis annaks tööandjatele õiguse keelata töövälisel ajal tööülesannetega tegelemise, vahendab BBC. Partei ennustab, et eelnõu saab vajaliku heakskiidu. See muudatus puudutaks rohkem kui 50 töötajaga ettevõtteid, kes peaksid paika sätestama nädalapäevad ja kellaajad, mille jooksul pole töötajatel lubatud lugeda ega vastata tööalastele e-kirjadele.

Kui idee esmakordselt välja käidi, sai see meedias üsna suureks naerualuseks ning paljudele seostus sellega näiteks kullipilguga inspektor, kes töötajate postkastis nuhib. Samas märgib Prantsuse valitsus, et probleem on täiesti olemas ning kasvav, mistõttu nõuab see sekkumist.

Pärast tööpäeva lõppu tööülesannetega tegelemine süvendab inimestes stressi, sest füüsiliselt ollakse kontorist küll lahkunud, ent mõte töötab ikka edasi ega lase töötajal välja puhata. Isegi sage meilide lugemine võib töötaja viia murdumispunktini, sest nii võib töötaja pidevalt mõelda lõpetamata tööülesannetest ning nendega end koormata. Prantslaste kavandatav abinõu on osa tööseadusest ning muudatusi on tulemas teisigi, aga see on ainuke, millele ei näi töötajad ja tööandjad tungivalt vastu seisvat.

Näiteks online-müügiplatvormi PriceMinister tegevjuht Olivier Mathiot on sellest mõttest inspireerituna kehtestanud ühe alternatiivina reegli, mis välistab töötajatel e-kirjade lugemise reedeti ning õhutab neid ühtlasi kasutama otsesuhtlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles