Ekspert peab tubakaaktsiisi liiga madalaks (2)

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Mauer-Stender
Kristina Mauer-Stender Foto: Sander Ilvest

Eestlanna Kristina Mauer-Stender veab Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juures eksperdina tubakavastast tööd. Neil päevil on ta Kopenhaagenist, WHO Euroopa keskusest Eestis käimas.

«Vaadates, mis Euroopas toimub, siis sigarettide suitsetamine on selgelt 20. sajand,» lausus Mauer-Stender. «Eriti, kui vaatan erinevate riikide noori. Siin pean muidugi vahet tegema nii noorte kui ka täiskasvanute hulgas hariduse järgi. Kõrgharidusega inimeste hulgas, ka Eestis on selgelt tendents vähem suitsetamise suunas. Probleem on aga selgelt jätkuv väiksema haridusega, potentsiaalsete töötute, majanduslikult vähem kaitstute seas.»

Mida neile, kes kehvemal järjel, suitsu asemele pakkuda? Isegi on kehv ja siis tahame veel suitsu ka ära võtta?

See on üks argument, mida tihti kuulen, et see on nagu nende viimane võimalus ja rõõm elus. Kui raha on niigi vähe ja kui me vaatame, kui palju aastas kulub sigarettide peale, siis suitsetamisest loobumise korral saab ju seda raha kulutada millegi muu peale.

Selle argumendiga väga kaugele ei lenda?

Ma arvan, et lendab. Inglismaal on tehtud erinevaid n-ö katseid. Näiteks naistevanglas on vangidele antud võimalus, kas jätkata oma raha eest sigarettide ostmist või näiteks saada vahetevahel selle eest hoopis uut pesu või midagi muud naiselikku. Tulemus oli väga hea ning Inglismaal võime rääkida isegi tubakavabadest vanglatest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles