Liigne telerivaatamine kahjustab südant?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne telerivaatamine kahjustab südant?
Liigne telerivaatamine kahjustab südant? Foto: SCANPIX

Briti University College of London teadlased hoiatasid, et liigne telerivaatamine võib südameprobleeme tekitada.

Seda isegi juhul kui inimene on heas vormis ja treenib pidevalt, kirjutab The Telegraph.

«Telerivaatamine võib mitmesuguseid südameprobleeme tekitada, südamehaigused aga võivad elu enneaegselt lõpetada. Samuti võivad televiisori ees pidevast istumisest seedeprobleemid ja sellega kaasnevad haigused tekkida,» selgitasid uurijad.

Teadlaste sõnul on eelkõige ohus need inimesed, kes päevas üle nelja tunni televiisorit vaatavad, arvutimänge mängivad või internetis surfavad.

«Inimestel, kes veedavad kaua aega ekraani taga, eelkõige televiisorit vaadates, on suurem südamehaigustesse haigestumise oht,» selgitas terviseteadlane Emmanuel Stamatakis.

Uuringus otsiti ekraani taga istumise ja südameinfarkti tekke seost.

Leiti, et need inimesed, kes vaatavad televiisorit rohkem kui neli tundi päevas, kasvas südameprobleemide tekke oht 125 protsenti.

Uurijate sõnul liiguvad täiskasvanud liiga vähe, samas aga veedavad nad tunde ühe koha peal istudes.

«Televiisori vaatamise ja arvutimängude mängimise puhul on tegemist harjumusega, mida saab kergelt muuta. Enamik inimesi paneb õhtul pärast tööpäeva kodus olles televiisori mängima ning vaatab sealt mitu tundi tulevaid saateid. Kuid selline liikumatus ja pidev vaatamine kurnab organismi, sealhulgas südant,» jätkas Stamatakis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles