Teadlased tõestasid seose Zika viiruse ja sääskede vahel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aedes aegypti sääsk.
Aedes aegypti sääsk. Foto: AP/Scanpix

Brasiilia teadlased leidsid esimesed konkreetsed tõendid, mis näitavad, et Aedes aegypt'i sääsk on tõepoolest Zika viiruse peamiseks kandjaks.

Kuigi maailma tervishoiuametid on väitnud juba kuid, et sääsk on Zika viiruse peamine levitaja, siis senini poldud Ameerika mandril viirust ühestki isendist leitud.

Zika viiruse puhangu keskmes olev Brasiilia suunas oma püüdlused viiruse tõkestamiseks Aedes aegypt'i populatsiooni hävitamisele. Esmaspäeval avaldatud uuringu autorite sõnul oli oluline tõestada, et kõnealune sääseliik ja Zika viirus on tõepoolest tihedalt seotud.

Oswaldo Cruzi instituudi teadlased kogusid kümne kuu jooksul pea 1500 täiskasvanud sääske, millest umbes pooled kuulusid Aedes aegypt'i liigi alla. Teadlaste sõnul leiti viirust kolmest sääskede rühmast, mis koguti Rio de Janeiro osariigi põhjaosas. Zika viirust leiti ainult Aedes aegypt'i sääskedest, lisasid teadlased.

Nende sõnul on Zika viirust tuvastatud Ameerika mandril sääses vaid korra ning tol korral oli tegemist sääsega Aedes albopictus.

See kinnitab tõendeid, et A. aegypt peab olema kõige sagedasem Zika viiruse levitaja Brasiilias, lisati dokumendis.

Zika viirust seostatakse närvisüsteemi neuroloogiliste hälvete ja sünnidefektidega. Zika viirusele puudub vaktsiin või ravi. Enamikul juhtudel on viiruse sümptomid leebed – lööve, liigesevalu või palavik. Kõige tõsisem haigusega  seostatud haigus on mikrotsefaalia ehk imikute aju alaareng.

Brasiilia tervishoiuministeerium teatas möödunud kolmapäeval, et pärast puhangu algust on mikrotsefaaliaga sündinud 1384 imikut ning neist 59 suri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles