Rühmatreeningus käimise kümme kuldreeglit

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zumba.
Zumba. Foto: Vida Press

Kahetsusväärselt palju näeb spordiklubides mehi ja naisi, kes klubide headest tavadest kuulnudki pole. Liigume.ee vahendab kümmet peamist reeglit, millest algaja rühmatreeningu külastaja lähtuda võiks. 

1. Ära hiline

Esimene ja kõige tähtsam reegel: palun ära hiline treeningusse! Kui teed aeroobikatreeningutes alles esimesi samme, on väga tähtis lihased enne treeningu põhiosa juurde asumist korralikult soojaks teha. Kui oled hilinenud BodyPumpi treeningusse, säti esmalt parajaks oma kang, muud vajalikud vahendid, nagu stepipink ja võimlemismatt, võivad oodata. 

2. Ära säti end esiritta

Kui oled suutnud õigeaegselt treeningusse kohale jõuda, ära säti end esiritta. Algajana häirid kogenumaid treenijaid. Kui sa pole kindel oma aeroobsetes võimetes ja/või teed treeningus alles esimesi samme, hoidu treeneri lähedale, kuid treeningsaali paremasse või vasakusse äärde.

 3. Lülita telefon välja

Kas sul tõesti pole 60 minutiks võimalik oma mobiiltelefoni välja lülitada? Treener on tõsiselt pahane, kui kuuleb sind mobiiltelefoni siristamas: «Tšau, ma ei ei tee midagi erilist, trennis olen.»

4. Alusta jõukohaselt

Ära alusta kohe kõige suurematest ja raskematest hantlitest. Ehkki naiste lihased ei kasva jõutreeninguga nii kiiresti ja jõudsalt kui meeste omad (naiste kehas on lihaseid kasvatavat testosterooni lihtsalt vähevõitu), riskid üle jõu käivate raskustega treenides sporditraumadega. Kuula treeneri soovitusi. 

5. Ole kannatlik

Ära muretse, kui sul esimestes tundides kõik harjutused kohe välja ei tule. Ühe keskmise body-aeroobikatreeningu sammukombinatsioonidega harjumine võtab mitu kuud aega. Mis on ristsamm, mis pivot-pööre, mis step-touch-samm? Lihtsaim viis harjutusi kaasa teha on hoida käsi puusas ja ikkagi koos treeneriga kaasa liikuda. 

6. Algajatele oma trenn

Lihtsaim viis elementaarsed aeroobikasammud omandada on osaleda mõnes algajatele mõeldud aeroobikatunnis. Tunniplaanidest leiab neid tunde järgmiste nimetuste alt: easy aerobic, easyfit. Sõna «easy» tunni nimetuses viitab sellele, et tunnis on kerge koormus ja lihtsamad sammukombinatsioonid. 

7. Venita kaasa

Venitusharjutusi aeroobikatreeningu lõpuosas ei tee treener mitte sellepärast, et soovib veidi kergemalt võtta, vaid sellepärast, et kõik treeningus koormust saanud lihased jälle õigesse pikkusesse tagasi venitada. Venitusharjutustest ei tasuks kunagi viilida, nii väldid ka trennijärgset lihasvalu.

8. Võta kaasa trennirätik

Enamikus spordiklubides võib trennirätiku riietusruumist tasuta kaasa võtta. Kui mitte, hoolitse, et sul endal rätik kaasas oleks, ning laota see jõuharjutuste tegemise ajal matile. Keegi ei taha järgmises treeningus kasutada sinu higiga immutatud võimlemismatti. 

9. Korista enda järel

Vii treeningutunni lõppedes kõik spordivahendid tagasi oma kohtadele. Paraku tuleb treeneritel seda sageli iga trennipäeva lõpus ise teha. 

10. Küsi abi

Les Millsi kontseptsiooni treeningutes tasub alati treenerilt järele uurida, kuidas üht või teist harjutust õigesti sooritatakse. Ära häbene treenerilt nõu küsida! Näiteks Body Combati low kick'i või Body Pumpi kangiga kükkimist on treeneri personaalse nõuandeta peaaegu võimatu veatult sooritada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles