Haruldane haigus: üheaastasel poisil on kubemekarvad ja seksuaalihad

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Indias kasvaval üheaastasel poisil diagnoositi haruldane hormoonihäire – tal on juba arenenud välja täismehele omased suguorganid, samuti tunneb ta seksuaalseid ihasid.

Delhis sündinud poissi vaevab haruldane hormonaalne sündroom nimega «varaküps puberteet». Tema pereliikmed panid tähele, et beebil kasvasid nii habe kui kubemekarvad. Märksa vanema poisi suurusele vastav oli ka tema suguti.

Lapse ema Shabnam Praveen ütles, et perekond arvas alguses vaid, et beebi on teistest endavanustest tunduvalt suurem. Aja jooksul nende mure aga ainult süvenes. «Arvasime, et ta on lihtsalt suur laps, aga hiljem hakkasid kõik ütlema, et selline kasv ei saa olla normaalne,» rääkis ema. «Tema peenis oli kasvanud täiskasvanule omase suuruseni ja me teadsime, et midagi on valesti,» lisas ta.

Varaküps puberteet mõjutab statistika järgi hinnanguliselt ühte imikut sajast tuhandest. Haiguse mõjul lõppeb kasv tavaliselt ühe eluaasta täitumisel, kui laps on ligi meeter pikk.

Praveeni poeg toodi Delhis töötava endokrinoloogi Vaishakhi Rustagi hoole alla. Mõõtmised näitasid, et poisi kehas oli testosterooni 500 kuni 600 nanogrammi detsiliitri kohta – selline näit oleks paras 25-aastase mehe puhul. Tema enda vanuses oleks normiks 20 nanogrammi.

«Kuna beebi on nii noor, saab ta vaevu aru oma kehas toimuvatest muutustest. Ta kogeb seksuaalseid ihasid,» selgitas Rustagi. «Enneaegne puberteet on tema eas lastele traumeeriv ja muudab nad vägivaldseteks. Tema lihastugevus on tõusnud tasemeni, et isegi ema ei suuda teda kontrollida,» lisas arst.

Siiski on sümptomid pärast lapse suunamist hormooniteraapia alla leevenenud, vähenenud on ka tema peenise suurus. Pere peab iga kuu maksma hormoonidoosi eest, mis aga teadaolevalt nende ravikindlustuse alla ei kuulu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles